Els indicadors del coronavirus mantenen la tendència a la baixa, la pressió als hospitals continua sent alta, tot i la baixada, i els contagis ja superen els 630.000 casos. La situació als hospitals funciona com a indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. I la pressió és més que evident. Pel que fa als ingressos, baixen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 1.670 (47 menys). Cal tenir en compte, però, que els caps de setmana no es donen altes. El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI baixen, dels 506 als 499, set menys. I amb aquesta baixada, també cauen dels 500 ingressos, una dada a la qual no s'arribava des del 8 de març i costa de deixar enrere.

El risc de rebrot es troba en 297 punts, catorze menys que ahir. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 1,07, i baixa un 0,12 respecte a ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 107. Però amb matisos. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. I l'indicador continua superant l'1. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 277,77 per cada 100.000 habitants, una dada que també puja.

Contagis i morts per coronavirus

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra se situa en 1.319. Ahir se'n van notificar 875 i diumenge 1.670 casos, el primer dia per sota dels dos mil des de dilluns de la setmana passada. Dissabte se'n van notificar 2.301. Cal subratllar, una vegada més, però, que els caps de setmana es fan menys tests i per això se'n notifiquen menys. A més, s'ha d'insistir en el fet que les dades de positius diaris no diuen gran cosa per si soles, cal observar la tendència general dels indicadors de la pandèmia. La xifra total d'infectats des de l'inici de la pandèmia és de 631.149.

L'índex de positivitat se situa en el 6,11​%, una xifra que supera ja des de fa dies el 5%. Aquest límit del 5% el fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el considera com un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Entre el 26 de març i l'1 d'abril, la dada se situava en el 6,96%, i entre el 2 d'abril i el 8 d'abril pujava fins al 7,81%.

En relació amb el nombre de morts per coronavirus, la xifra total des del març del 2020 puja fins a les 21.699 víctimes mortals. En les últimes hores se n'han comptabilitzat setze.

Campanya de vacunació a Catalunya

Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest dilluns les dades en donen un total d'1.584.235. En les últimes 24 hores s'han posat 11.717 vacunes. 503.501 persones ja han rebut la segona dosi de la vacuna (2.126 en les últimes 24 hores). Precisament, l'efecte que té la vacuna en el control de la pandèmia s'ha demostrat ja a les residències, el primer col·lectiu que ha estat immunitzat juntament amb el personal sanitari. 

Més del 20,2% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid, segons ha informat el Departament.

El període de vacunació va començar el 27 de desembre, com en la majoria de països de la Unió Europea, que han optat per seguir una estratègia conjunta.

 

 

Imatge principal: membres del personal sanitari en una UCI / Efe