L'Índia ha superat aquest dilluns al Brasil com la segona nació més afectada pel coronavirus amb més de 13,5 milions de casos acumulats, enmig d'una segona onada de la malaltia al país, que avança molt més ràpid que la primera. Amb aquesta tendència a l'alça, el país ja va restringir de manera dràstica les exportacions de vacunes contra el coronavirus, fet que, de retruc, ha provocat retrocessos en les diferents campanyes de vacunació de tot el món. 

En aquest sentit, fa una setmana la Unió Europea va demanar a l'Índia que li permetés comprar 10 milions de dosis de vacuna d'AstraZeneca, segons informava Reuters. Un signe que podria ser interpretat com una mesura de pressió perquè l'Índia exporti més de la seva producció a altres països.

Fa uns dies, el portal Infobae exposava que el govern del país havia restringit la totalitat dels 2,4 milions de dosis diàries que fabrica el Serum Institute de l'Índia, una empresa privada que és una de les productores més grans de la vacuna d'AstraZeneca a escala mundial. Així doncs, el país productor estaria ara desesperat per aconseguir tantes dosis com siguin possibles de la vacuna. Fa unes setmanes, el país era un dels principals exportadors de la vacuna d'AstraZeneca i aprofitava aquesta influència per créixer. De fet, més de 70 països han rebut més de 60 milions de dosis de la vacuna fabricada a l'Índia, des de mitjans de febrer fins al març.

Una mirada dins del Serum Institute

La companyia fabrica ara vacunes contra el coronavirus, però no només També contra el xarampió, el tètanus, la diftèria o l'hepatitis. I un dels èxits de la companyia és l'aposta per la producció massiva, segons apunta el portal de notícies NPR i recull Business Insider. I això, assenyala també el Financial Times, permet que el cost de les vacunes sigui més baix. De fet, aquest és un dels motius principals pels quals s'ha convertit en la fàbrica més important de vacunes contra el coronavirus.

D'aquesta manera, l'empresa ha tancat acords amb Novavax i AstraZeneca, amb la que ja havien treballat durant molts anys per la vacuna contra la malària. Segons recull Business Insider, es preveu que produeixi 100 milions de dosis mensuals des del mes d'abril. 

A més d'aquests acords, també se n'han tancat d'importants amb Gavi, l'Aliança per les Vacunes i Covax, la principal iniciativa mundial per garantir una distribució justa i equitativa de les vacunes contra el coronavirus. El mateix portal, sense anar més lluny, recull que està previst que ofereixi 1.000 milions de dosis durant aquest any a través d'aquests mecanismes. 

 

 

Imatge principal: un centre de vacunació massiva buit a l'Índia / Efe