“Un èxit rotund”. Així és com ha descrit el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, la vaga de metges d’aquest dimecres i la seva manifestació, en la que 9.300 facultatius, segons la Guàrdia Urbana, han sortit als carrers de Barcelona per denunciar una situació que titllen d’insostenible i millores en les seves condicions assistencials i també laborals. Segons ha dit Lleonart quan la manifestació ha arribat a la plaça dels Països Catalans, al davant de l’estació de Sants, amb aquestes xifres d’assistència, queda més que demostrat que “el metge està emprenyat i el metge està tip”, i que té la voluntat d’enviar un missatge molt clar a la classe política i als gestors sanitaris: “Així no anirem pas bé i si seguim així, la sanitat se n’anirà en orris”.

 


 🔴 Vaga de metges, mestres i professors, i taxis, DIRECTE | Última hora de les manifestacions a Barcelona

Pocs minuts abans de les 10 del matí el recinte de La Maternitat de Barcelona, on es troba la seu del Departament de Salut s’ha anat omplint de manifestants vinguts d’arreu de Catalunya: molts de Barcelona, però també de tot el territori que s’han desplaçat fins a la capital catalana en aquest dia de vaga de metges que també ha coincidit amb la reivindicació d’altres col·lectius sanitaris, del sector educatiu i dels taxistes. Amb tot, el conseller Manuel Balcells, amb qui el sindicat que ha convocat la vaga de metges s’ha anat trobant en els últims dies per procurar arribar a un acord sense èxit, no era al Departament  sinó al Parlament. Allà ha proposat a partits i agents un gran pacte pel sistema nacional de salut per dur a terme una transformació profunda. 

Vaga de metges / Montse Giralt
Vaga de metges / Montse Giralt

Davant el Departament, el secretari general del sindicat ha llegit el manifest de la vaga de metges davant els facultatius, entre els quals hi havia metges, psicòlegs, odontòlegs, farmacèutics… i també estudiants d’aquestes carreres universitàries. En aquest text, els metges recorden les paraules de l’exconseller Josep Maria Argimon en que, un any enrere, assegurava que “si no s’inverteixen més recursos, aquesta serà la mort de la sanitat pública”. “Des de fa molts anys Catalunya ha fet polítiques sanitàries low-cost, orientades a aconseguir la màxima productivitat dels seus professionals a canvi de baixes retribucions i moltes hores de treball. El maltractament ha estat una constant”, ha denunciat Lleonart a les portes de la conselleria. 

Suport de la ciutadania 

Al voltant de les 11 del matí, els sanitaris que s’havien concentrat a la Travessera de les Corts han començat la seva manifestació per l’avinguda Carles III i el carrer de Sants, fins a la plaça de Sants, des d’on s’han dirigit cap a la plaça dels Països Catalans, davant l’estació de trens. Durant el passeig, en el que han rebut el suport d’alguns ciutadans que els han aplaudit al seu pas,  han anat cridant consignes a favor de la sanitat pública i s’han dirigit directament al conseller de Salut i al president de la Generalitat per fer-los les seves peticions: “Balcells, mou fitxa, al metge no se’l trepitja” i “Aragonès, paga’ns més”. Part dels motius d’aquesta vaga de metges són les condicions assistencials dels metges, que han de atendre a una gran quantitat de pacients cada dia, però també les seves condicions laborals. 

Un cop a la plaça dels Països Catalans, davant l’Estació de Sants, el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart ha insistit a demanar al departament de Salut que escolti les seves propostes: “El departament ha de donar solucions, nosaltres les tenim i les volem proposar. Volem que escoltin el col·lectiu mèdic, que és un dels pals de paller del sistema sanitari”. Sobre la proposta de Balcells d’un pacte nacional, Lleonart ha dit que en qualsevol taula on es parli de sanitat, el sindicat de Metges hi serà per fer-hi propostes, “però això no treu que ara el conseller té un problema i l’ha de resoldre”.

Dades falses del Departament 

Abans de llegir novament el manifest de la vaga de metges davant els gairebé 10.000 facultatius que s’han concentrat després de la manifestació, Metges de Catalunya ha assegurat que les dades sobre el seguiment de la vaga que havia donat el Departament no eren certes, com demostrava el gran nombre de facultatius que s’havien sumat a la protesta a Barcelona. Després dels parlaments, el sindicat havia preparat una performance per representar la fuga de talent dels metges que se’n van de Catalunya per cercar una feina millor fora del país. Per això, ha repartit exemples de contractes que ofereixen als metges arreu d’Europa, amb unes millors condicions laborals. 

Negociacions amb Salut 

Durant l’última setmana s’han intensificat les negociacions entre Metges de Catalunya i el Departament de Salut. La primera reunió va tenir lloc fa una setmana i es va acabar sense acord. De fet, després de la reunió Metges de Catalunya va optar per allargar la vaga tres dies més, a principis de febrer, l’1, 2 i 3. Amb tot, van mantenir una reunió per dilluns, que també va finalitzar sense acord, però va servir per acostar les postures. Finalment, es van tornar a trobar aquest dimarts, hores abans que comencés l’aturada per veure si aquesta es podia desconvocar, però Xavier Lleonart, va lamentar que la proposta de Salut no era prou transversal, homogènia i concreta, motiu pel qual han optat per mantenir-la i anar a la vaga.