La vaga convocada per Metges de Catalunya i la Intersindical-CSC ha tingut un seguiment en el torn de matí del 17,5% dels facultatius i del 0,8% de la resta de personal, segons han comunicat el 47% de les entitats proveïdores al Departament de Salut, que n’ha informat a través d’un comunicat. Només als Centres d’Atenció Primària (CAP), el 33,5% dels facultatius han secundat l’aturada, així com el 3,4% de la resta de personal. En canvi, Metges de Catalunya eleva el seguiment global fins al 75%.

Per territoris, el seguiment ha estat desigual: des del 5,3% de Barcelona Ciutat o les Terres de l’Ebre fins al 28,5% de la Catalunya Central i el 31,2% de la regió metropolitana nord. Pel que fa al torn de nit, el seguiment ha estat pràcticament nul, entre el 0 i el 0,2%. Salut ha donat també xifres específiques del seguiment a l’Atenció Primària, on el seguiment ha estat més elevat que la mitjana, amb un 33,5% de facultatius i un 3,4% de la resta de personal.

 

Centenars de metges es manifesten aquest dimecres al matí per reclamar millores assistencials i professionals en el primer dia de vaga convocat per Metges de Catalunya. Els protestants s'han concentrat davant de la seu del Departament de Salut, a les Corts, i tenen previst fer una marxa fins a l'estació de Sants per simbolitzar la marxa de facultatius que pateix el país per les condicions actuals. Entre d'altres, critiquen que treballen amb agendes desbordades i que es viu un col·lapse en diferents serveis que no permet una atenció de qualitat. "Catalunya es queda sense facultatius", "Diagnosi: dèficit de facultatius" i "Ho hem donat tot, no hem rebut res" són alguns dels lemes de les pancartes.

Una proposta més "transversal"

El sindicat Metges de Catalunya va acordar aquest dimarts que mantindria la vaga d'aquest dimecres i dijous perquè la proposta que els va fer el Departament de Salut no era prou "transversal, concreta ni immediata". Després d'una reunió que es va celebrar en dues tandes, el sindicat va remarcar la "bona predisposició del departament", però va constatar que no s'havia arribat a temps. "No hem arribat a un nivell d'acostament prou important", va dir Xavier Lleonart, secretari general de MC. Al seu torn, el sotsdirector del CatSalut, Alfredo García, va afirmar que les retribucions que va reclamar el sindicat eren una "línia vermella" que no es podia creuar perquè, segons Salut, és un tema que només es pot abordar a les taules de negociació dels convenis. La propera reunió serà el divendres a la tarda. El secretari general de MC ha dit que estan disposats a mantenir els contactes que faci falta. "El que ens preocupa és la qualitat assistencial i la situació de malestar del col·lectiu mèdic", ha assegurat.