La vaga de metges es manté després del naufragi de les negociacions i les convocatòries d'aquest dimecres i dijous es mantenen en peu (25 i 26 de gener). El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ha confirmat aquest dimarts la notícia quan ha acabat l'última reunió amb la Conselleria de Salut. En declaracions als mitjans, Lleonart ha lamentat que no han aconseguit una proposta del departament "prou" transversal, homogènia i concreta per desconvocar les jornades de vaga. Els facultatius estan convocats a les 10.00 hores d'aquest dimecres davant de la Conselleria de Salut i recorreran tant la Gran Via com la rambla del Brasil fins a l'estació de Sants.

🥼 Vaga de metges, infermeres i personal sanitari el 24, 25 i 26 de gener: com serà l'aturada a la sanitat?

Després del fracàs de les negociacions d'aquest dilluns, el sindicat de metges i el departament s'han reunit aquest dimarts per intentar desconvocar la vaga que comença aquest dimecres 25 de gener. Però les negociacions han tornat a naufragar perquè la proposta de Salut no és prou "transversal, concreta ni immediata". És veritat que el secretari general de Metges de Catalunya ha reconegut la "bona predisposició del departament", però ha lamentat que "no s'ha arribat a temps". "No hem arribat a un nivell d'acostament prou important", ha dit Lleonart, després d'una trobada que s'ha celebrat en dues tandes.

Divendres, nova reunió entre metges i Salut

Més enllà de ser un pla molt poc concret, el sindicat també ha retret que la proposta de Salut està pendent de l'aprovació dels pressupostos — en un moment que el Govern segueix encallat amb el PSC i ha fracassat en l'intent d'apropar-se a Junts. Sigui com sigui, continuen reclamant posar límit a les agendes dels facultatius, millores retributives i de condicions. Per aconseguir-ho, divendres hi haurà una nova reunió entre els metges i Salut. Recordem que la vaga es va ampliar tres dies més: els dies 1, 2 i 3 de febrer.

Les mobilitzacions de Metges de Catalunya començaran dimecres, però la Intersindical ja havia convocat el primer dia de vaga per a aquest dimarts. Uns 500 sanitaris s'han concentrat al matí a la plaça Sant Jaume per després dirigir-se al Parlament, tot encetant una setmana calenta marcada per les protestes a la sanitat, l'educació i el taxi alhora. En aquesta primera manifestació, els professionals de la salut han demanat millores en el sistema davant d'un augment exponencial de la pressió assistencial que no els permet atendre en les condicions òptimes als pacients — però també unes millors condicions laborals.

vaga sanitaris i infermeres foto carlos baglietto
Primer dia de vaga dels sanitaris / Carlos Baglietto

"Sense infermeria no hi ha sanitat", "Perquè oferim unes cures de primera, però ens tracten com a professionals de segona", "Estem explotades", "Tenir vocació no significa explotació" o "Aplaudiment ahir, bufetades avui" són alguns dels lemes que han fet servir aquest dimarts infermeres, auxiliars i altres col·lectius, que també s'han manifestat davant del Palau de la Generalitat mentre s'hi celebrava el Consell Executiu. Després, han marxat cap al Parlament — on han rebut el suport de diputats de la CUP. En una atenció als mitjans, Nèstor Sastre (Intersindical) ha advertit que "o comencem a sacsejar la situació o no ens en sortirem".

El sindicat havia convocat vaga per als dies 24 i 25 de gener, adreçada a tots els treballadors de l'àmbit sanitari i sociosanitari. Però Salut ha comunicat que l'aturada pràcticament no ha tingut seguiment. En el torn de nit, el seguiment ha estat del 0% en el personal facultatiu i del 0,3% en la resta del personal. Al torn del matí, el seguiment dels facultatius ha pujat fins a l'1,1% i en la resta del personal ha millorat fins a l'1,4%.