La vacuna contra la Covid-19 de la farmacèutica nord-americana Moderna es distribuirà a Espanya la primavera del 2021, entre abril i maig. Així ho ha confirmat  el director d'Operacions Tècniques i Qualitat de la farmacèutica, Juan Andrés. La vacuna de Moderna tindria una efectivitat del 94,5% i s'ha de conservar a 20 graus sota zero.

"Estem pendents de signar un contracte amb la Unió Europea, i quan això passi i rebem l'aprovació de l'Agència Europea del Medicament, estarem llestos per començar a subministrar-la", ha declarat en una entrevista a A3. La farmacèutica tindrà dues cadenes de subministrament diferents, una als Estats Units i una altra a Europa per a la comunitat internacional.

Rovi, distribuïdora

L'empresa suïssa Lonza s'encarregarà de la producció biotecnològica de la vacuna, mentre que laboratoris Rovi envasarà i distribuirà els vials de les vacunes destinades a la Unió Europea. Rovi està construint a la localitat madrilenya d'Alcobendas la planta per a la producció farmacèutica de la vacuna, planta que està previst que estigui enllestida el mes de gener. 

La Unió Europea i la farmacèutica Moderna van començar a l'estiu les negociacions per la compra de 80 milions de dosis, que permetrien vacunar 40 milions de persones. La previsió és que arribin a Espanya 8 milions de dosis per vacunar 4 milions de persones. La vacuna de Moderna requereix dues dosis, espaiades 28 dies. 

Més de 500 milions de dosis

Moderna té previst produir fins a finals de l'any que ve entre 500 i 1.000 milions de dosis de la seva vacuna per distribuir-la arreu del món. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que la vacuna de Moderna és una de les set de les quals s'està negociant la compra en el marc de la Unió Europea. 

La vacuna de Moderna és més fàcil d'emmagatzemar que la Pfizer, ja que roman estable a -20°C fins per sis mesos i pot conservar-se en un refrigerador estàndard durant un mes. Per contra, la de Pfizer necessita emmagatzematge ultrafred al voltant de -75°C. Es pot guardar en el refrigerador, però només durant cinc dies.

Moderna afirma que en revisar les contraindicacions es va arribar a la conclusió que "en general, la vacuna va ser ben tolerada" i que la majoria dels "esdeveniments adversos van ser de gravetat lleu o moderada", a més de ser de curta durada. Els fets greus amb una freqüència major o igual al 2% després de la primera dosi van incloure dolor en el lloc de la injecció (2,7%), i després de la segona dosi van incloure fatiga (9,7%), miàlgia (8,9%), mal de cap i enrogiment en el lloc de la injecció.

 

Imatge principal: Laboratoris de la farmacèutica Moderna/ Europa Press