Els tràmits per regular la vacuna Pfizer a Europa ja han començat. L'Agència Europea del Medicament, encarregada de validar la vacuna a la UE, ha indicat que les empreses Pfizer i BioNTech han presentat les dades d'un assaig a gran escala de la seva vacuna contra la covid, per tal que les avaluïn, segons informa Reuters.

De totes maneres, les dues empreses encara no han sol·licitat formalment que la vacuna sigui aprovada. "Les companyies han presentat a l'Agència Europea del Medicament les dades emergents i les avaluarem com a part de la revisió contínua", ha declarat l'organisme europeu en un comunicat.

El regulador europeu està fent una revisió contínua de la vacuna des del 6 d'octubre, amb l'objectiu d'accelerar la possible aprovació de la prova, però fins ara només tenia dades inicials.

La farmacèutica Pfizer i el seu soci alemany BioNTech han anunciat aquest dimecres que la seva vacuna contra el coronavirus té una eficàcia del 95%, després de fer una anàlisi final.  A través d'un comunicat ha subratllat que l'eficàcia en majors de 65 anys és superior al 94% i també han comentat que sol·licitaran a les autoritats dels EUA un permís per al seu ús d'emergència. 

Pfizer va anunciar fa 10 dies que la seva vacuna experimental tenia una efectivitat de més del 90% en la prevenció de la Covid. La russa Sputnik V no volia quedar-se enrere i va anunciar que la seva era del 92%. Moderna anunciava aquest dilluns que la seva té una efectivitat del 94,5.

Per altra banda, les autoritats espanyoles han aprovat aquest dimecres l'assaig clínic en fase tres de la vacuna Janssen, propietat de la multinacional dels EUA Johnson & Johnson. Aquest és el primer assaig autoritzat a Espanya d'aquest tipus i es preveu que nou hospitals espanyols hi participin, segons ha exposat el Ministeri de Sanitat.

La cursa per ser els primers a desenvolupar una vacuna segura contra el coronavirus ha agafat encara més força aquests últims dies on diferents farmacèutiques han publicat estudis que avalen la seva eficàcia. Tot i això també ha comportat una sèrie de preguntes en relació amb la durada de la protecció o immunitat o què podria passar si el virus muta. Per altra banda, també ha deixat entreveure alguns problemes logístics i de transport, ja que alguna de les vacunes requereix una temperatura molt baixa per 'sobreviure'.