La Universitat d'Oxford estudiarà l'administració nasal de la vacuna contra el coronavirus. L'assaig de fase I, a la qual s'inscriuran 30 voluntaris sans entre 18 i 40 anys, investigarà el nivell de respostes del sistema immunitari generades per la vacuna mitjançant aquesta tècnica d'administració, a més de supervisar la seguretat i detectar qualsevol reacció adversa. 

Tots els voluntaris rebran la mateixa vacuna que actualment s'administra a través d'una injecció intramuscular. Als voluntaris, tots de la regió local d'Oxford, se'ls farà un seguiment durant quatre mesos. 

Avantatges pràctics

Sandy Douglas, científic-clínic i investigador en cap de l'estudi, ressalta que "alguns immunòlegs creuen que l'administració de la vacuna en el lloc de la infecció pot oferir més protecció, especialment contra la transmissió i la malaltia lleu", recull el portal de la Universitat d'Oxford. "Esperem que aquest petit estudi centrat en la seguretat assenti les bases per a futur estudis més amplis que es necessiten per provar si administrar la vacuna d'aquesta manera protegeix contra la infecció per coronavirus".

La vacuna s'administrarà mitjançant un dispositiu de polvorització intranasal, molt similar a molts aerosols nasals per a refredats. 

"Hi ha una varietat de persones que trobaran més atractiu un sistema d'administració intranasal, fet que pot significar que l'absorció de la vacuna és més important en aquests grups", ha ressaltat. "També podria tenir avantatges pràctics: els aerosols nasals, s'han fet servir en altres vacunes, per exemple, la vacuna contra la grip, usada a les escoles del Regne Unit".

La investigadora principal associada de l'Institut Jenner, Meera Madhavan, ha exposat també que l'estudi "ajudarà a comprendre la seguretat i els efectes secundaris associats amb l'administració de la vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca i Oxford en forma d'aerosol nasal". D'aquesta manera, constata que "és un primer pas important fins a l'augment de la nostra gamma d'opcions per reduir la propagació i impacte de la Covid a escala mundial".

Reduir la transmissió

"Aquest és un nou enfocament emocionant per administrar una vacuna contra el coronavirus que podria ser molt eficaç per prevenir no només episodis de malaltia sinó també infeccions asimptomàtiques i, per tant, ajudar a reduir la transmissió en la població", ha ressaltat el director de l'Institut Jenner i investigador principal de l'estudi, Adrian Hill. 

 

Imatge principal: mocadors i esprai nasal / Unsplash