La dieta cetogènica o keto és una de les més famoses i polèmiques dels últims anys. Mentre alguns la defensen per tots els mitjans i subratllen els seus beneficis per a patologies com l'obesitat, l'epilèpsia o fins i tot el càncer, d'altres apunten que és una dieta desequilibrada que no s'ha de seguir de forma habitual.

És un pla d'alimentació en què es redueix de forma important la ingesta d'hidrats de carboni, es modera la de proteïnes i s'augmenta la de greixos saludables. Concretament, en la seva versió estàndard, consisteix a consumir un 75% de greixos, un 20% de proteïnes i un 5% de carbohidrats.

Menjant

Ara, un nou estudi publicat a la revista Nature i dut a terme a la Universitat de Yale conclou que aquesta dieta produeix beneficis per a la salut a curt termini, però efectes negatius després d'aproximadament una setmana. De moment l'estudi s'ha dut a terme en ratolins i falta per validar-lo en humans, però sens dubte els resultats són molt interessants. Principalment, perquè reconeix la seva capacitat de reduir el risc de diabetis i la inflamació, però només durant uns dies.

Pel que sembla els efectes positius i negatius de la dieta tenen a veure amb l'activitat de les cèl·lules immunes T gamma delta. Aquest tipus d'alimentació, en reduir la ingesta de carbohidrats, disminueix el nivell de glucosa al cos i l'organisme actua com si estigués en un estat de gana, encara que no ho està, i comença a cremar greix. Aquest procés allibera els cossos cetònics com una font alternativa de combustible –per això el cos entra en cetosi–. Quan el cos crema aquests cossos cetònics, les cèl·lules T gamma delta protectores de teixits s'expandeixen per tot el cos.

Això redueix el risc de diabetis i la inflamació, i millora el metabolisme del cos. Però, al cap d'una setmana, els investigadors han descobert que alhora que es descompon el greix, simultàniament es torna a acumular. En concret, quan els ratolins continuaven menjant la dieta alta en greixos i en baixa en carbohidrats més set dies, perdien les cèl·lules T protectores gamma delta en el greix i tornaven a tenir més risc de patir diabetis i obesitat.

Gràcies a aquesta investigació, els experts de la Universitat de Yale, han aconseguit entendre millor el mecanisme d'acció de la dieta keto, la funció dels cossos cetònics i la relació que existeix entre el metabolisme i el sistema immunològic del cos humà. Una relació que és bàsica i que obre tot un camí per explorar sobre les causes de l'obesitat i el seu manteniment al llarg del temps.

Plat combinat

A més, és sens dubte un assumpte de gran interès a causa de l'augment de les persones que es troben en una situació de prediabetis, la fase prèvia a patir aquesta malaltia que s'ha convertit en una epidèmia als països desenvolupats. Segons els experts, el fet que la dieta keto sigui aconsellable només uns dies és una bona notícia, perquè cap dieta no s'hauria de convertir en un hàbit, sinó en una cosa temporal i amb una causa determinada. Una vegada aconseguit l'objectiu, la millor opció és seguir una dieta el més equilibrada possible.

La dieta cetogènica o keto és una de les més famoses i polèmiques dels últims anys. Mentre alguns la defensen per tots els mitjans i subratllen els seus beneficis per a patologies com l'obesitat, l'epilèpsia o fins i tot el càncer, d'altres apunten que és una dieta desequilibrada que no s'ha de seguir de forma habitual.

És un pla d'alimentació en què es redueix de forma important la ingesta d'hidrats de carboni, es modera la de proteïnes i s'augmenta la de greixos saludables. Concretament, en la seva versió estàndard, consisteix a consumir un 75% de greixos, un 20% de proteïnes i un 5% de carbohidrats.

Menjant

Ara, un nou estudi publicat a la revista Nature i dut a terme a la Universitat de Yale conclou que aquesta dieta produeix beneficis per a la salut a curt termini, però efectes negatius després d'aproximadament una setmana. De moment l'estudi s'ha dut a terme en ratolins i falta per validar-lo en humans, però sens dubte els resultats són molt interessants. Principalment, perquè reconeix la seva capacitat de reduir el risc de diabetis i la inflamació, però només durant uns dies.

Pel que sembla els efectes positius i negatius de la dieta tenen a veure amb l'activitat de les cèl·lules immunes T gamma delta. Aquest tipus d'alimentació, en reduir la ingesta de carbohidrats, disminueix el nivell de glucosa al cos i l'organisme actua com si estigués en un estat de fam, encara que no ho està, i comença a cremar greix. Aquest procés allibera els cossos cetònics com una font alternativa de combustible –per això el cos entra en cetosi–. Quan el cos crema aquests cossos cetònics, les cèl·lules T gamma delta protectores de teixits s'expandeixen per tot el cos.

Això redueix el risc de diabetis i la inflamació, i millora el metabolisme del cos. Però, al cap d'una setmana, els investigadors han descobert que alhora que es descompon el greix, simultàniament es torna a acumular. En concret, quan els ratolins continuaven menjant la dieta alta en greixos i en baixa en carbohidrats més set dies, perdien les cèl·lules T protectores gamma delta en el greix i tornaven a tenir més risc de patir diabetis i obesitat.

Gràcies a aquesta investigació, els experts de la Universitat de Yale, han aconseguit entendre millor el mecanisme d'acció de la dieta keto, la funció dels cossos cetònics i la relació que existeix entre el metabolisme i el sistema immunològic del cos humà. Una relació que és bàsica i que obre tot un camí per explorar sobre les causes de l'obesitat i el seu manteniment al llarg del temps.

 

A més, és sens dubte un assumpte de gran interès a causa de l'augment de les persones que es troben en una situació de prediabetis, la fase prèvia a patir aquesta malaltia que s'ha convertit en una epidèmia als països desenvolupats. Segons els experts, el fet que la dieta keto sigui aconsellable només uns dies és una bona notícia, perquè cap dieta no s'hauria de convertir en un hàbit, sinó en una cosa temporal i amb una causa determinada. Una vegada aconseguit l'objectiu, la millor opció és seguir una dieta el més equilibrada possible.