Ara mateix a Espanya, més 46 milions de persones tenen restringida la seva capacitat de moviment i només pot sortir al carrer en determinades circumstàncies per anar a la feina sempre que sigui indispensable, fer la compra o cuidar d'una persona dependent, per posar uns exemples. En aquesta situació, els hàbits de les persones han hagut de canviar d'un dia per l'altre, la qual cosa deriva alteracions en l'alimentació o el sedentarisme.

I com de moment, això sembla que s'estendrà com a mínim fins al 12 abril amb l'objectiu de reduir el nombre de contagis, és millor ser conscients que cal adquirir una rutina d'hàbits saludables, tal com destaca el Consell General d'Infermeria, que ha donat a conèixer una sèrie d'eines perquè puguem crear aquesta rutina de forma més fàcil.

Primer de tot cal diferenciar entre activitat física (tasques que es fan quotidianament com recollir, fer el llit, netejar...) i exercici físic, que ha de ser programat per millorar la salut musculoesquelètica. Com de vegades costa, el millor és anar començant a poc a poc i després anar incrementant el temps que es dedica diàriament. I en lloc de fer una sola sessió d'exercici, la podem partir en dos, una al matí i una altra a la tarda.

Netejar

La gent gran ha de combinar exercicis isomètrics amb exercicis de mobilitat normal. Alguns exercicis molt recomanables són els que s'aconsellen en els vols: aixecar una cama i baixar-la i al contrari o estrènyer els dos peus a terra sense aixecar-se mentre s'està assegut. Altres moviments poden ser aixecar-se i asseure's a la butaca, que amb això s'aconsegueix fer exercici lumbar, abdominal, així com mobilitzar els braços i cama. I almenys mitja hora en cada sessió.

Quant a l'alimentació, passa el mateix. El primer que cal fer és un pla d'activitat, determinant les hores i el menú. A l'hora d'anar al supermercat a fer la compra, és important portar una llista amb els productes que cal comprar i que sempre ha de contenir fruita, hortalisses, pasta, arròs, patates, ous, llegums, peix, carn (fonamentalment carn blanca i la carn vermella una o dues vegades per setmana) fruita seca, oli d'oliva i lactis -com iogurts i llet.

infografiahabitossaludables

Més idees per a aquests dies: substituir el pica-pica de snacks per aliments més saludables, com la fruita que aporta molts nutrients, o pastanagues, que són molt saciantes. Una altra idea és prendre una vegada al dia una unça de xocolata negra, com a mínim del 70% i sense sucres afegits, si és el que ens ho demana el cos, mentre que es parteix la fruita perquè així el cervell associï aquest aliment en plaure que ens ha proporcionat la xocolata. Quant a la fruita seca, segons el Consell General d'Infermeria, s'han de prendre com a component d'un esmorzar o berenar o sopar i mai com a pica-pica afegit a la ingesta principal.

Perquè resulti tot molt més senzill, el Consell ha publicat un vídeo animat on es poden seguir tots aquests consells i una infografia que es pot imprimir i tenir-la present a casa.