El sector turístic es prepara per a una campanya d'estiu completament "atípica" a causa de l'impacte del coronavirus. El tancament de fronteres, l'adopció de mesures de seguretat i la disminució de la renda de les famílies provocaran una aposta dels turistes pels mercats locals.

A Catalunya, els visitants seran bàsicament del territori, gastaran menys diners i buscaran localitzacions allunyades de la ciutat, amb preferència per allotjar-se en apartaments turístics o cases rurals. De fet, Barcelona serà un dels mercats on més "costarà recuperar" el turisme per la dependència del visitant estranger i la "percepció negativa" de les ciutats i les aglomeracions, segons ha explicat el professor de la UOC, Pablo Díaz Luque a l'ACN.

Un 52,2% dels catalans viatjarà aquest estiu, segons una enquesta impulsada per la consultoria turística Tourislab. El 47,8% restant no té previst viatjar, bàsicament per la incertesa i desconfiança davant la pandèmia i les mesures higièniques adoptades (33,7%), així com els problemes econòmics (30,3%).

Del percentatge de catalans que té previst viatjar, el 52,1% passarà les vacances d'estiu al territori, el 28,2% viatjarà per la resta de l'Estat i el 19,7% anirà fora d'Espanya. El principal motiu de l'elecció de Catalunya com a destinació és el suport a l'empresa local, amb un 64,4% dels enquestats. "Hi ha una consciència molt important de donar suport al teixit empresarial i consumir producte local", ha assegurat el conseller delegat de Tourislab, David Esteller.

A Catalunya, les principals destinacions turístiques seran bàsicament la Costa Brava i els Pirineus. Els visitants apostaran per localitzacions properes a la natura, on puguin gaudir dels dies de desconnexió "amb absoluta llibertat" i sense aglomeracions, per evitar el risc de contagi.

"Algunes zones de l'interior del país i els Pirineus poden arribar a tenir el cartell de complet aquesta temporada", ha manifestat el director de l'Agència Catalana de Turisme, David Font. Barcelona, en canvi, tindrà un "cert ressentiment" en el nombre de visitants, ja que té una gran dependència del turisme internacional.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat