El doctor Antoni Trilla reclama més implicació de les administracions, sobretot un reforç majoritari de la policia: "L'administració ha de cridar l'atenció i sancionar, és una tasca clara que tenen, perquè si no, els ciutadans tenen la sensació de ser el tonto de la pel·lícula. Es pot fer més visible la Guàrdia Urbana i els Mossos per cridar l'atenció". Així de clar s'ha explicat quan li han preguntat per aquells que no compleixen la norma, potser una minoria, però significativa per posar en perill el control del coronavirus. En una entrevista a TVE, ha anat en la línia del conseller Sàmper: tot està obert.

Així doncs, el pla de Nadal es podria veure afectat, igual que el pla de reobertura: "Potser no passarem de fase o tornarem enrere i s'haurà de valorar uns dies abans de Nadal". Per tant, tot el que ara sembla una evidència i havien titllat com a excepcionalitat —reunions de deu persones per Nadal, obertura del confinament perimetral o allargar el toc de queda— està, ara mateix, en un gran interrogant. Les xifres marcaran l'evolució dels propers dies: "No hem baixat com podíem, alguns paràmetres diuen que pugem. Fem una reflexió personal, més val ser prudents i deixar-ho pel Nadal següent, un excés de prudència seria millor que relaxar-se".

A tall d'exemple, Trilla explica el seu cas: "Per Nadal, jo em quedaré a casa amb dues bombolles de persones diferents, un total de sis repartits en tandes de quatre i sense moure'ns de Barcelona". I una altra crítica que reitera és no estar prou preparats: "El gran error de la primera onada va ser no tenir un sistema sanitari prou preparat per fer-hi front".

Quantes persones s'han de vacunar?

Escòcia comença a vacunar la seva població la setmana que ve, Espanya va en concordança amb el calendari marcat per la Unió Europea. Però com es comença a aconseguir la immunitat de la població? Als Estats Units, els experts ho fixen en un 70% de la població vacunada. Trilla rebaixa el percentatge per als propers mesos: "En un any, durant el 2021, s'hauria de vacunar el 50% de la població espanyola. Seria la campanya més exitosa de la història de la vacunació, és impossible logísticament vacunar tothom". 

Demana un esforç col·lectiu davant el dubte que genera vacunar-se entre la població: "No només els polítics, els restauradors, artistes i futbolistes haurien de sortir a vacunar-se i dir jo em vacuno perquè no em vull fer una PCR cada dos o tres dies de partit. Això no arrenca si no tenim un alt percentatge de gent immunitzada". I afegeix: "Podem tenir la paradoxa de tenir una vacuna que funcioni i que no se la posi una part important de la població".