Quan arriba l'estiu, la piscina és una de les millors maneres de combatre la calor, tant per a nens com per a adults. Però un dels grans problemes que presenten són les freqüents infeccions. Per això cal prendre una sèrie de mesures per prevenir el contagi. Tots els anys acostumen a ser les mateixes patologies, a les quals aquest estiu cal afegir el coronavirus. N'hi ha prou amb prendre una sèrie de precaucions per no tenir problemes i poder gaudir dels banys sense haver de patir després les conseqüències d'una possible infecció.

Els fongs

Són els causants de l'anomenat peu d'atleta, la infecció més comuna a l'estiu. S'estén pels dits dels peus i té una prevalença més gran en adults que en nens.

El papil·loma plantar

El causa el virus del papil·loma humà (VPH) i provoca una sèrie de berrugues en les plantes dels peus que formen arrels que creixen cap a l'interior, podent resultar doloroses amb el pas del temps.
Peus piscina

Les piscines són un important focus d'infeccions

L'otitis de piscina

Pot ser causada per diferents gèrmens i fongs i arriba a produir un dolor molt agut per la inflamació del canal auditiu. A més, si no es tracta adequadament, pot derivar en una malaltia més greu.

Candidiasi

És una infecció vaginal, produïda pel fong Candida, que a més es veu agreujada per la humitat constant del banyador i de l'ús de la tovallola.

Pitiriasi

És un altre tipus d'infecció micòtica que afecta la pell. En aquest cas, provoca taques, que poden ser blanques o marrons, i que resulten especialment cridaneres a l'estiu.

Els millors consells per prevenir aquestes infeccions són els següents:

  • Mantenir la pell seca en sortir de l'aigua i hidratada
  • Mantenir les ungles curtes, seques i netes
  • Utilitzar xancletes o algun altre tipus de calçat en sortir de l'aigua
  • No trepitjar descalç les vores de les piscines
  • No compartir calçat ni tovalloles
  • Utilitzar roba de cotó que transpiri bé
  • Fer ús d'aerosols o pólvores antimicòtiques
  • Evitar l'ús d'ungles artificials i disminuir l'ús de l'esmalt
  • Eixugar la suor amb freqüència per evitar la humitat a la pell

Busseig

Mantenir la pell seca és fonamental per evitar infeccions

En el cas que es produeixin les infeccions, cal actuar ràpid. En el cas de les infeccions per fongs als peus, per exemple, els primers símptomes són l'aparició d'erupcions cutànies escatoses. Acostumen a picar molt i s'escamnen. Si estan molt avançades, poden produir-se butllofes i úlceres i cal tractar-los perquè poden estendre's a altres zones del cos. Generalment, es fan servir fàrmacs anomenats antifúngics que poden eliminar-los directament o reduir el pH de la pell d'aquesta zona per frenar el seu creixement.

Referent al papil·loma plantar, aquest sol manifestar-se amb un petit bony| al peu de caràcter rugós que forma una pell dura i engrossida. Poden aparèixer punts negres i sol créixer cap a dins, com dèiem anteriorment. Cal evitar tocar-los, rascar-se, o raspar-los amb llimes, perquè és contraproduent i pot estendre's a altres zones. En la candidiasi sol produir-se coïssor i molèsties en orinar.

En qualsevol cas, el millor consell és anar sempre a l'especialista perquè prescrigui el tractament més adequat després de verificar de quin tipus d'infecció es tracta.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat