El vinagre pot tenir una varietat d'usos, com la cuina, la neteja o la medicina alternativa. Això es deu que conté àcid acètic, que té propietats antimacrobianes, i que fa que el producte tingui aquesta olor i aquest gust agre tan característic.

Potser no és comunament conegut però el vinagre pot protegir contra els bacteris, els fongs i altres microbis nocius, per la qual cosa posar els peus en remull en un recipient amb vinagre pot resultar beneficiós davant de determinades malalties. És tan senzill com preparar un compost amb una part de vinagre i dues parts d'aigua.

Serveix per solucionar problemes tan habituals com la pudor de peus, el peu d'atleta i les berrugues. A l'hora d'escollir el tipus de vinagre per fer la barreja serveixen tant el vinagre de sidra com el vinagre blanc o el de vi, ja que uns i d'altres contenen una concentració similar d'àcid acètic, que varia entre el 4 i el 7%.

Mirall

Com preparar la mescla

S'omple un recipient prou gran com perquè càpiguen els peus amb una tassa de vinagre i se li afegeixen dues tasses més d'aigua tèbia. S'ha de continuar amb el mateix procés fins que l'envàs estigui bastant ple. Una vegada la mescla està llesta, remullar els peus entre 10 i 20 minuts.

La pudor de peus

La suor pot ocasionar pudor de peus i no necessàriament perquè la persona que el pateixi hagi fet massa exercici. En ocasions, la pudor de peus empitjora simplement pel creixement de fongs i bacteris tant als peus com al calçat que s'utilitza.

Com que el vinagre és antimacrobià, remullar els peus en un bany de vinagre durant 10 a 20 minuts pot ajudar a matar els bacteris o fongs que contribueixen a la pudor de peus. Es recomana a més rentar els peus amb un sabó suau i normal tant abans com després de remullar-los.

Peu d'atleta

El peu d'atleta és una malaltia infecciosa de la pell causada per l'exposició a certs fongs. Afecta els peus perquè les sabates creen un ambient càlid, tancat i humit perquè hi creixin els fongs. Sovint es desenvolupa entre els dits dels peus i fa que la pell es torni seca, sensible i susceptible al mal. Estar descalç en llocs públics, com en gimnasos o piscines, sol ser la causa més comuna de patir peu d'atleta.

Malgrat que hi ha nombrosos medicaments i solucions farmacèutiques per acabar amb el peu d'atleta, són molts el que després d'haver provat sense èxit molts d'ells, han estat capaços d'eliminar els fongs gràcies als banys de vinagre.

Dos peus

Berrugues

Les berrugues són creixements de la pell causats per una infecció viral. El virus que causa les berrugues és el virus del papil·loma humà i és possible transmetre berrugues d'una persona a una altra a través del contacte proper de la pell.

Les berrugues poden sortir als peus. En general, no són doloroses i no són necessàriament perilloses, però poden ser desagradables. Ateses les propietats antimacrobianes del vinagre, pot servir per ajudar a tractar o prevenir el creixement de les berrugues als peus.

Possibles riscos

El vinagre és principalment segur quan s'utilitza en quantitats moderades. Tanmateix, s'ha d'utilitzar amb precaució. És possible que el vinagre irriti la pell ja inflamada i també en ocasions pot ser poc apropiat si es tenen ferides al peu.

Les persones amb diabetis han d'evitar l'ús de vinagre per solucionar els problemes als peus. Encara que la diabetis pot causar una varietat d'afeccions dels peus, incloses les berrugues i el peu d'atleta, el més aconsellable és que abans de recórrer al remei del vinagre, és consultar-ho amb el metge.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat