Entre l'allau de preguntes que pot suscitar el coronavirus n'hi ha una que va agafant més força a mesura que passen els dies del confinament. I aquesta és si una persona que ja ha superat el coronavirus en pot tornar a tenir.
Val a dir que si una persona supera la malaltia és perquè el seu sistema immunitari, el mecanisme del nostre organisme per detectar virus i en general coses externes, ha aconseguit derrotar la Covid-19.
Tal com explica el diari Público, el sistema immunitari és complex però els anticossos detecten el virus i l'assenyalen perquè el cos pugui eliminar-lo. I aquests tenen una mica de "memòria", és a dir, que en futures ocasions sabran com han de reaccionar. Precisament per això serveixen les vacunes, per ajudar a identificar al nostre cos segons quines malalties.
Però aquestes capacitats no són infinites. El coronavirus és tan "nou" que no se sap exactament quant de temps el nostre cos recorda com fer-li front. Així que la referència queda en el coronavirus SARS-CoV, que va provocar una epidèmia l'any 2002-2003.
Així, Público es fa ressò d'un article publicar a la revista Emerging Infectious Diseases, en què un grup d'investigadors van seguir de ben a prop uns 176 pacients que havien tingut aquesta malaltia. Segons van constatar, els anticossos duraven uns 2 anys. Amb el nou coronavirus només s'ha injectat el virus en primats. Un estudi recull que 29 dies després de superar la malaltia i tornant a injectar el virus, ni havien desenvolupat símptomes ni havien donat positiu en els tests.
Com pot donar positiu algú que ja ha passat per la malaltia?
El mateix digital recull la resposta del viròleg Peter Kolchinsky, que exposa que segurament és que encara se n'estiguin recuperant, que en quedin rastres en el seu sistema immunològic o bé que sigui un fals positiu, i per tant, sigui error del test.