Bona part de la població pateix els efectes de la tensió baixa. Es considera que es dona tensió baixa quan les xifres són inferiors a 90/60 Hg mm, encara que com passa amb els mesuraments, sempre varia en funció de la persona.

Tenir la tensió baixa significa que la pressió amb què el cor bomba la sang en bategar és més baixa del normal, la qual cosa pot provocar que no arribi la quantitat necessària a totes les parts del cos. I aquesta circumstàncies produeix una sèrie de símptomes molt identificables, com són els marejos, la debilitat, la falta d'energia i fins i tot les arrítmies i síncopes si es produeix d'una forma sobtada, per exemple, per un canvi de moviment.

EstetoscopiDe fet, això té un nom, es diu tensió baixa ortostàtica o postural, que té lloc quan una persona experimenta aquests símptomes en aixecar-se bruscament d'una posició ajaguda o quan s'incorpora després d'haver estat asseguda un període prolongat. És llavors quan té lloc una reducció de flux de sang al cervell que pot arribar a provocar una pèrdua de la consciència i un desmai. Normalment no és greu i passats uns segons el flux es recupera. Tot i així, tenir aquesta pressió arterial ha estat sempre considerat com una assegurança de salut davant les greus conseqüències de la tensió alta.

Però a més d'aquests símptomes, el cert és que les persones que tenen aquest problema poden tenir una tendència més gran a patir depressió. No és una cosa nova, de fet s'han dut a terme estudis sobre això, com una investigació realitzada per la Universitat de Noruega que constatava que la tensió baixa pot afavorir l'aparició de depressió i ansietat.

Pel que sembla, la causa podria haver de veure amb les neurones que controlen la tensió, i en concret amb un neurotransmissor que es diu neuropèptid Y, que té a veure amb els comportaments emocionals humanes i, alhora, redueix la pressió arterial. O el que és el mateix, la hipotensió està relacionada amb una lenta reactivitat dels mecanismes que controlen la pressió sanguínia i aquesta lentitud pot provocar un cert estrès, que pot desembocar en un estat d'ansietat que al seu torn derivi en una depressió.

I no només això. També s'ha demostrat que alguns dels medicaments més utilitzats per al tractament de la hipertensió amb l'objectiu de disminuir les xifres de la mateixa –com són els antagonistes beta o beta bloquejadors– provoquen que les persones que els prenen tinguin el doble de risc de ser ingressades en un centre hospitalari amb un trastorn d'estat d'ànim, com a depressió severa.

DepresiónPer tant, una persona que pateixi d'hipotensió de forma crònica i que presenti símptomes relacionats amb aquestes malalties, hauria d'anar a un especialista perquè valorés el tractament específic necessari, perquè podria variar en cas de no estar relacionada la depressió amb les xifres de pressió arterial.

I en qualsevol cas i per evitar altres conseqüències, a les persones que la pateixin els aniria bé seguir les següents recomanacions. Haurien de no romandre massa temps en llocs tancats i amb temperatures altes, sobretot on hi ha molta concentració de persones, hidratar-se freqüentment, no realitzar moviments bruscos i alimentar-se de forma periòdica però lleugera i millor amb productes frescos i una dieta equilibrada, així com evitar l'abús de sucres. A més, la pràctica d'exercici és molt recomanable pels demostrats beneficis que produeix en l'estat d'ànim.