Les dades de dissabte tanquen, pràcticament, una setmana que han certificat l'estabilitat a la baixa del coronavirus. Lleu però progressiva en tots els indicadors: des de la pressió hospitalària directa fins als positius detectats. Així doncs, els ingressos a l'UCI detecten deu baixes, ara 505 respecte les 515 d'ahir.

Amb dos dies s'ha arribat pràcticament a la vintena de llits lliures extres. No hi ha previsions de trencar amb confinaments o fer grans salts però les mesures quirúrgiques palpables d'aquesta setmana poden seguir venint motivades per l'escenari de calma actual. Si ho mirem per tipologia d'ingressos, dels 1.594 pacients als hospitals, es detecten 64 més en llits ordinaris.

D'altra banda, el nombre de defuncions també ha baixat. Dotze menys que les dades que va publicar ahir el Departament de Salut de la Generalitat: la diferència ha passat de 20.850 a 20.838 actuals. A expenses de tancar la setmana amb els valors que indiquin avui diumenge, la diferència amb l'inici de febrer és considerable. A tall d'exemple, la setmana de l'11 de febrer se superaven els 300 morts i en els darrers quinze dies, no ha arribat ni als 200 per cada període.

Els hospitals i les funeràries acaben sent el reflex del pols del carrer. En aquests moments, el risc de rebrot continua baixant. Si ahir estava en 216, avui baixa cinc punts fins els 211.

Pel que fa la velocitat de propagació de la Covid-19 a Catalunya, l'Rt continua per sota de l'1 aquesta setmana. Ara està en 0,93 mentre que en l'anterior se superava amb un 1,01.

Aquest indicador és un dels més analitzats pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la punta de llança per contemplar més o menys restriccions des del Procicat.

S'han declarat 945 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 524.871. El 4,77% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu.

Pel que fa a la vacunació, a Catalunya hi ha 569.962 vacunats amb la primera dosi (+4.851) i 204.584 amb la segona (+2.038). El calendari marcat continua actiu durant el cap de setmana tot i que poden haver variacions el dissabte i diumenge.

Per accelerar-la, la consellera de Salut, Alba Vergés, també se suma al clam perquè el govern espanyol aprovi la vacuna d'AstraZeneca pels majors de 55 anys. A través de twitter, ha escrit: "Tota Europa està eliminant el topall d’edat de la vacuna d’Astra, excepte el govern espanyol. Un cop més, Espanya al furgó de cua. Fa dies que des de la conselleria de Salut  reclamem aquest canvi. Ens hi juguem la salut dels nostres ciutadans".

El darrer país en sumar-se ha estat Andorra que ha decidit subministrar-la als majors de 65 anys després del vistiplau dels comitès tècnic i científic, que han analitzat els estudis fets amb èxit al Regne Unit. Ho ha confirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en roda de premsa d'actualització sanitària, en què s'ha presentat el dispositiu de vacunació que ha començat aquest cap de setmana a la població. S'iniciarà amb els majors de 70 anys i col·lectius més vulnerables seguint la fase 2.