Optimisme amb comptagotes de cara al futur de la Covid. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que tot i que la situació actual de la pandèmia no evoluciona com caldria, el futur a mitjà termini no és tan negre. El doctor ha previst que amb l'avenç de la vacunació i el bon temps, per Setmana Santa "puguem fer una vida més normal", amb aforaments més amplis i moltes menys restriccions. Tot i ser prudent, també ha anat més enllà i ha augurat un estiu amb turistes a Catalunya. 

En una entrevista a RAC1 aquest dilluns, Argimon ha afirmat que, de moment, la variant britànica no està afectant l'evolució de la Covid al nostre país i, a més, ha celebrat que el 15% de la població catalana ja estigui immunitzada. Un 12% ja ha passat el virus i el 3% ja està vacunat. Això fa, al seu entendre,poder ser optimistes de cara als pròxims mesos.

Una situació inestable

Pel que fa a l'evolució actual de la Covid a Catalunya, Argimon ha estat clar: "No estem malament, perquè anem baixant. Però no anem bé, perquè estem reduint el ritme de descens. Estem en un equilibri difícil. Per anar bé, hauríem de baixar més ràpid". El que sí que ha celebrat és la baixa incidència que té el coronavirus actualment a les residències gràcies a la vacunació.

En aquesta línia, ha afirmat que encara no es poden aixecar les restriccions contra la Covid perquè els hospitals arrosseguen els estralls i la gran pressió de les darreres onades, un fet que fa que en cas de rebrot el sistema sanitari no parteixi de zero. És per això que de cara a la setmana vinent, quan acaben les actuals mesures, preveu que es mantindran el toc de queda i el confinament comarcal, però s'ha mostrat partidari de "donar una mica d'aire als sectors que estan patint".

Alerta amb la vacunació

D'altra banda, el doctor ha fet una crida a les persones vacunades i ha advertit que poden contraure i fins i tot transmetre el coronavirus. Tot i estar vacunat es pot produir una infecció de Covid, encara que la simptomatologia seria menor. Reduir l'afectació no és el mateix que eliminar, per la qual cosa Argimon ha demana seguir aplicant les mesures preventives.

L'altre gran pregunta: les persones vacunades poden transmetre el virus? Segons ha explicat, els assaigs clínics es van dissenyar per avaluar si les vacunes prevenen els símptomes de la Covid i no si prevenen la infecció. Això fa que sigui una pregunta per a la qual encara no hi ha una resposta definitiva. No obstant això, ha assegurat que el fet que les vacunes redueixin de manera considerable les infeccions simptomàtiques permet esperar que també redueixin la transmissió viral, ja que s'ha vist que les persones sense símptomes són menys contagioses que les persones amb símptomes. "Per exemple, a Vall d'Hebron, amb tot el personal sanitari vacunat, no hi ha hagut cap positiu en una setmana entre els treballadors", ha exemplificat.

Imatge principal: Josep Maria Argimon / ACN