Les morts per Covid es reduiran al voltant d'un 60% a inicis de maig gràcies a les vacunes, segons estima un estudi del Grup de Biologia Computacional de la Politècnica (BIOCOM). Això es deu al fet que la meitat de morts de Covid tenen més de 80 anys, per la qual cosa, un cop aquesta població estigui vacunada, el nombre de morts es reduirà un 60%. 

Segons l'estudi, que BIOCOM ha posat en mans de la Comissió Europea (UE), aquesta disminució encara serà més significativa quan es vacuni a la població de més de 70 anys. Quan s'hagi assolit aquesta fita, la mortalitat caurà un 80%. De moment, a Catalunya han mort 21.000 persones per aquesta malaltia i en tot l'Estat espanyol, 71.000. 

CAP La Marina de Barcelona vacunación a domicilio / EFEUna infermera del CAP de La Marina de Barcelona vacuna a una dona gran a casa seva / ACN

La pressió als hospitals

Una de les principals preocupacions és la pressió els hospitals, però segons l'estudi la campanya de vacunació tindrà poca repercussió en aquest àmbit. Al detall, segons el darrer informe del ministeri de Sanitat publicat ahir, actualment hi ha 9.896 persones hospitalitzades amb coronavirus, que ocupen el 8,11% del total dels llits. D'aquestes pacients, 2.615 estan a la UCI, el que suposa un 25,44% del total de llocs disponibles en aquesta unitat. Cal destacar que en els moments més àlgids de la tercera onada, els malalts de Covid a les UCI han arribat a ocupar el 40% dels llits d'UCI.

Segons l'estudi BIOCOM, la vacunació de la Covid propiciarà que es redueixi un 20% els ingressos en els hospitals, mentre que a les UCI la disminució serà del 5%, segons recull RAC1. Els efectes a la campanya de vacunació seran més visibles quan s'hagi administrat el tractament a les persones que tenen 70 anys o més. En aquesta ocasió els ingressos als hospitals caurien al voltant d'un 40% i a les UCI, un 30%. Ara bé, el vertader canvi es produirà quan s'hagi inoculat els majors de 60 anys. 

Aquest estudi va en sintonia amb un altre que ha efectuat el sistema de salut públic del Regne Unit, que posava en evidència que amb la injecció d'una sola dosi de les vacunes de ​Pfizer o d'Oxford-AstraZeneca a majors de 80 anys es rebaixen un 80% les hospitalitzacions en tres o quatre setmanes. A més, això també serveix per reduir un 83% les morts entre la població d'aquesta edat.  

 D'altra banda, aquest informe també revela que entre el 57 i el 61% de les persones de 70 anys o més que reben una dosi de la vacuna de Pfizer i entre 60 i el 73% de la d'Oxford-AstraZeneca no presenten símptomes en quatre setmanes.

Al detall, els beneficis dels dos tractaments es comencen a notar a partir de la primera punxada, ja que comencen a minvar el nombre de casos. Tant en el cas de les vacunes de Pfizer com en el de la d'Oxford-AstraZeneca es precisen de dues inoculacions, que s'han d'administrar en un període de 21 dies de diferència entre la primera i la segona.