Una adolescent ha estat trasplantada del cor a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona després d'haver superat la Covid-19, el primer trasplantament pediàtric i adult que s'ha fet a Espanya a un pacient que ha superat el coronavirus.

La jove pateix una estenosi mitral, una cardiopatia congènita que es caracteritza per un estrenyiment de l'orifici de la vàlvula mitral del cor, de la que va haver de ser operada per primera vegada als sis mesos d'edat.

L'Hospital de la Vall d'Hebron ha informat aquest divendres de què la jove evoluciona bé de la intervenció i que només ha hagut de passar onze dies en la unitat de cures intensives pediàtriques després del trasplantament i ja està en planta.

El doctor Ferran Gran, cardiòleg pediàtric i coordinador mèdic de Trasplantament Cardíac Pediàtric de Vall d'Hebron, ha explicat que la jove "és una pacient complexa que al llarg de la seva vida ja s'havia sotmès a quatre cirurgies majors de cor a causa de la seva cardiopatia".

Com presentava diverses complicacions, entre elles hipertensió pulmonar gravi, es va decidir que la millor opció mèdica era fer un trasplantament de cor i va ser durant les proves preoperatòries que se li va detectar la Covid-19 mitjançant una prova de garbellament (PCR).

Des que va començar la pandèmia de coronavirus, la prova de la PCR es fa als pacients que han de ser trasplantats a Vall d'Hebron, però en el cas d'aquesta jove l'equip mèdic va detectar prèviament una simptomatologia compatible amb pneumònia.

La PCR va confirmar que l'adolescent tenia Covid-19, pel que va estar ingressada a l'hospital infantil per una pneumònia i, una vegada recuperada, va rebre l'alta.

El doctor Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria, ha indicat que "la pacient no va fer un quadre greu per Covid-19 i la seva evolució clínica va ser bastant bona".

Ja a casa, en una de les trucades del programa de seguiment telefònic després de tenir l'alta, la mare de la jove va comentar que l'adolescent no es trobava bé i que creia que es devia al seu problema de cor.

Soler ha explicat que van contactar amb Cardiologia Pediàtrica i "la pacient va anar al centre on, cinc hores després d'arribar, va patir una aturada cardíaca a causa d'una arrítmia, motiu pel que va haver d'ingressar en la unitat de cures intensives pediàtrica."

El trasplantament de cor va poder dur-se a terme dues setmanes més tard, un mes després del qual la menor patís la pneumònia a causa de la Covid-19 i superat el període de 21 dies de seguretat recomanats després de la malaltia.

El doctor Joan Balcells, cap de l'UCI Pediátrica de Vall d'Hebron, ha precisat que "se li van fer dues proves PCR, separades per un període de 48 hores i que les dos van sortir negatives, per assegurar que la seva recuperació era total".
Per la seva part, el doctor Raúl Abella, cap del Servei de Cirurgia Pediàtrica del mateix hospital, ha indicat que abans de la Covid-19 ells anaven a l'hospital del donant "a fer l'extracció i la recollida de l'òrgan, però ara, per seguretat, s'encarreguen els professionals de l'hospital del donant".

En el cas del donant, es descarta el que hagi patit qualsevol patologia clínica compatible amb la Covid-19, ja que es fa també una enquesta epidemiològica per esbrinar si el donant o algú de la seva família ha tingut aquesta malaltia 21 dies abans de la donació.

Encara que el donant no hagi presentat cap quadre clínic de la malaltia, se li fa una prova PCR 24 hores abans de l'extracció.

"El fet que l'adolescent hagués patit Covid-19 ens feia témer que el virus hagués pogut agreujar la hipertensió pulmonar que ja tenia o produir alguna lesió residual que impossibilités el trasplantament, però afortunadament no va ser així", ha explicat el doctor Abella.

Catalunya fa 23 trasplantaments d'òrgans en dos mesos

Els hospitals de Catalunya han dut a terme, entre el 13 de març i el 13 de maig, en plena pandèmia del coronavirus, 23 trasplantaments, dels quals tretze s'han realitzat a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

Segons dades facilitades per aquest centre mèdic, els tretze trasplantaments que s'han dut a terme han estat dos hepàtics infantils i dos pacients adults, dos trasplantaments renals infantils més i cinc a pacients adults i un trasplantament de pulmó a un adult.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat