La situació epidemiològica a Catalunya segueix sent molt preocupant. Tot i que fa dies que els contagis van a la baixa, els ingressats a les plantes dels hospitals i les UCI no paren d'augmentar. La cinquena onada campa sense frens pels passadissos dels centres de salut de tot el país i impacta sobre els professionals sanitaris que acumulen el pes de les onades anteriors. Aquest escenari s'han unit prop d'una cinquantena de Societats Científiques catalanes per reclamar més mesures per pal·liar el cop de la nova onada de coronavirus, en especial per alleugerir la pressió sobre el sistema sanitari. 

En un comunicat conjunt, les associacions han reconegut que no es va saber anticipar la situació a la qual conduiria la cinquena onada. També han alertat que "si no deturem la transmissió comunitària, aquesta situació pot generar grans dificultats en l’atenció global de la població, tant a pacients amb covid-19 com a pacients amb altres patologies". Una situació que ja s'està vivint als hospitals i els CAP de Catalunya on es passarà a atendre només "aquella activitat urgent, emergent i clínicament inajornable", segons ha anunciat el Servei Català de la Salut (CatSalut). 

 

 

Recuperar la consciència 

En el seu comunicat coral les Societats Científiques han recordat que el virus es transmet a través de la interacció personal. Sembla quelcom molt obvi, però amb la relaxació de les mesures alguns ciutadans han arraconat els hàbits de prevenció que ens han acompanyat durant un any i mig. "Cal recuperar la consciència de les mesures que s’han demostrat eficaces en altres moments de la pandèmia i intensificar el seu compliment", han insistit. 

Entre les mesures que consideren que s'han de recuperar i intensificar destaquen la reducció dels desplaçaments al mínim necessari, l'ús de la mascareta davant de qualsevol contacte social, la correcta higiene de mans i la vacunació tan ràpida com sigui possible. 

Les diverses entitats s'uneixen per demanar més responsabilitat personal  a la població més jove i la no vacunada, ja que són els dos col·lectius de persones més susceptibles de contraure la malaltia. En el seu comunicat reconeixen que no és la seva feina "valorar el marc legal vigent", el qual no sempre permet augmentar les restriccions, però tot i això han manifestat el seu desig d'augmentar les mesures contra la covid.

Comunicació i difusió

Entre les demandes dels diversos col·lectius sanitaris s'inclou la reclamació als mitjans de comunicació perquè informin de forma veraç, actualitzada i continuada sobre la situació epidemiològica actual. Consideren molt important conscienciar a la població sobre la situació s'està vivint al sistema sanitari i per això estenen la seva crida més enllà dels mitjans i interpel·len directament als influencers, ja que asseguren que: "Us necessitem a tots". 

 

Imatge principal: Una jove es fa un test d'antígens a una farmàcia / Efe