Una jornada més les dades sobre la situació epidemiològica de Catalunya disparen les alarmes sobre el sistema sanitari. Com va vaticinar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, és molt possible que aquest cap de setmana s'arribin als 500 ingressats a les UCI, només en la jornada d'ahir van ingressar 22 nous pacients per covid, deixant un total de 480 hospitalitzats per coronavirus a les unitats de cures intensives catalanes. En les últimes hores, però, hi ha hagut un petit  descens dels pacients ingressats a planta, hi ha 15 pacients menys i un total de 2.015 hospitalitzats per covid. 

L'alta ocupació dels hospitals ha dut a reprogramar algunes de les activitats regulars dels centres hospitalaris. El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha acordat "condicionar l'activitat" dels centres de la xarxa pública i es passarà a atendre només "aquella activitat urgent, emergent i clínicament inajornable" a causa de l'impacte d'aquesta darrera onada. 

Canvi sobtat 

Fa dos dies es van registrar 21 morts, el màxim de la cinquena onada. La xifra acompanyada del constant creixement de defuncions dels dies anteriors despertava preocupació. En les darreres hores aquesta preocupació ha trobat un respir, ja que no s'ha notificat defunció per covid

Estacament i descens

Ja s'ha sobrepassat el pic de contagis d'aquesta onada de la pandèmica i, en conseqüència, comença el descens de molts dels indicadors epidemiològics. Un dels més destacats és el nombre de nous contagis diaris s'han estabilitzat al voltant dels 6.000 diaris, després de molts dies registrant rècords. Ahir es van registrar 5.908 nous contagis. La tendència descendent del nombre de contagis nous cada dia es podria veure adulterada amb les dades del cap de setmana, quan normalment es realitzen menys proves diagnòstiques, així que caldrà esperar a les dades de la setmana que ve per comprovar si la tendència a la baixa en els contagis es consolida. 

El risc de rebrot també cau a marxes forçades, passant de 1.164 punts a 1.145. Una tendència similar a la que tornem en observar l'Rt que fa dies que es manté per sota d'1 baixant a poc a poc, però sense descans. En les últimes hores ha passat 0,96 a 0,95. Poden semblar canvis molt petits i amb poc impacte sobre la salut pública, però indica que la cinquena onada ha entrat en fase de decreixement. 

També millora la incidència acumulada a 14 dies (IA14), que se situa en els 1231,31 casos, i el percentatge de positivitat de les proves de covid que baixa per primer cop en molts dies i es queda en 21,22%. 

Bon ritme de vacunació 

La campanya de vacunació no presenta moltes novetats. Un dia més s'han administrat més segones dosis que primeres, 48.906 davant de 26.536. Aquesta diferència entre l'administració d'una dosi o d'una altra es deu a l'estratègia de vacunació de Salut, la qual prioritzat completar la pauta de vacunació en les franges d'edat més vulnerables en aquesta onada. 


En total Catalunya ja compte amb més del 50% de la població vacunada, un total de 4.302.583 catalans amb la pauta completa. Es tracta d'una xifra que no ha parat de créixer ràpidament des de l'inici de la campanya de vacunació, però el ritme de creixement s'ha estancat,  això es deu al fet que arriben menys vacunes des d'Europa, una casuística que ja està contemplada en l'estratègia de Salut. 

Estiu contingut

Tot i la progressiva millora de les dades epidemiològiques, el Govern insisteix que s'ha d'anar amb cautela. L'estiu és una època de gran interacció social que enguany es veurà restringida per algunes mesures sanitàries que ens acompanyaran tot l'estiu. Entre aquestes mesures es troben el tancament de l'oci a les 00.30 hores, la limitació de 10 persones per trobada, la distància de seguretat i l'ús de la mascareta. El toc de queda variarà tot l'estiu i dependrà de la situació epidemiològica de cada municipi i l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

 

Imatge principal: Una sanitària atén un pacient contagiat per la covid a l’UCI / Efe