Un clàssic del Nadal: haver de compartir esdeveniments amb la teva família política quan pot ser que no la suportis. El cunyat fanfarró, el sogre criticaire, la sogra que et mai no t'ha acceptat del tot, la cunyada amb la que gairebé no et parles... Passar tant temps en família pot suposar un grandíssim estrès i, més que alegria, generar malestar i fins i tot emprenyament. No és fàcil de gestionar, per això és important fomentar un sentiment que és important tenir present aquest nadal: l'empatia.

L'empatia és la capacitat de comprendre les experiències emocionals d'una altra persona. En general, pensem en l'empatia com una qualitat noble que relacionem amb la compassió. Però en aquestes dates ens pot servir de molt.

Sopar

Un nou estudi de l'Institut Holandès de Neurociència a Amsterdam, que s'ha dut a terme amb rates, conclou que ser capaç de detectar els sentiments d'una altra persona pot ser una eina vital per a la supervivència, que és del que es tracta per a molts en aquestes festes. Segons els autors de l'estudi "les rates són com els humans; les que més experiències nostres coincideixin amb les de les persones que observem, més podem empatitzar amb el que senten".

Així que ja saps quin és el primer consell. Observar, i intentar empatitzar amb el que senten els altres per comprendre'ls i no passar-ho tan malament. Potser, qui sap, ells es trobi pitjor que nosaltres.

El segon consell és relaxar-se. Durant el sopar es poden fer exercicis de respiració que ens poden ajudar que el nivell d'estrès no creixi massa. La respiració diafragmàtica és la millor per a aquestes circumstàncies. Com el seu propi nom indica, aquesta tècnica respiratòria implica al múscul situat entre la caixa toràcica del ventre. Per saber on és, n'hi ha prou amb respirar profundament i col·locar una mà sobre el pit i una altra sobre el ventre. El pit ha de ser quiet i l'abdomen pujar i baixar. Una vegada s'ha aconseguit respirar així, cal prendre aire profundament pel nas, fer una pausa i deixar anar l'aire per la boca lentament. Tantes vegades com faci falta repetint la seqüència durant deu minuts.

El següent és evitar qualsevol tipus de discussió. Si notes que la conversa puja de decibels o et sents en la necessitat d'alçar la veu per poder defensar una posició, el millor és deixar-lo. El mateix passa si notes que algú està fent ganyotes massa brusques o si se li nota ostensiblement nerviós. Has de pensar... val la pena? Cal ser conscients que hi ha persones especialistes a buscar els punts febles dels altres, per això és important tenir abans clar de què és el que et molesta en extrem per estar preparat i no caure en la temptació.

Família

I, finalment, l'alimentació. Hi ha aliments que alteren més els nervis i altres que els calmen. Entre els primers, encara que siguin difícils d'evitar, aquells que continguin molta sal i molta sucre, cafeïna, alcohol o greixos saturats. I, entre els segons, la fruita seca, el sushi, els lactis o infusions com la valeriana. Igual és una bona forma d'acabar el sopar o la menjada i que hi hagi pau per a tothom.