Tot i que sembla que lentament els contagis d'aquesta cinquena onada de la covid es van estancant i la incidència acumulada a Catalunya segueix una tendència decreixent, els hospitals segueixen ben plens. En les darreres 24 hores, a banda de registrar 58 noves morts, el nombre de nous hospitalitzats s'ha reduït en 2 pacients, deixant-ne un total de 2.237. En canvi, 25 nous pacients crítics han ingressat a les UCI, on ja hi ha 535 malalts. 

Davant aquest augment de la pressió assistencial, el sindicat Metges de Catalunya ha avisat aquest dimarts al departament de Salut que, en cas que cancel·li les més que necessàries vacances de personal sanitari, recorrerà a instàncies judicials i farà front a la mesura "per totes les vies possibles". Des de l'entitat consideren que una eventual cancel·lació serà "un punt d'inflexió" que trencaria consensos entre l'administració i els professionals del sistema, segons han explicat en un comunicat.

trasplante pulmon enefermo Covid Vall d'Hebron Foto Cedida Hospital Vall d'Hebron

Sanitaris treballant el primer trasplantament de pulmó d'un malalt de covid al Vall d'Hebron 

En declaracions al diari El Punt Avui, el seu secretari general, Xavier Lleonart, ja va advertir que aquesta suspensió "no seria una línia vermella, sinó un punt final que farà saltar pels aires totes les costures”, tot criticant que s'hagi normalitzat aquesta situació d'emergència i recordant que les baixes per vacances no es cobreixen amb més professionals en substitució, sinó fent doblar la jornada al personal que es queda. “Això és medicina low cost en la màxima expressió i aquesta manca de recursos per estalviar ara és insuficient per fer front a la cinquena onada”, va assegurar a l'entrevista.

Crítiques a decisions equivocades 

A més, avui l'organització ha denunciat que el Govern va prendre decisions "equivocades i precipitades" en la suavització de les restriccions contra la covid i els retreu la seva "manca de planificació i preparació" davant la nova variant delta, "molt més contagiosa". Així, ha criticat que aquesta "irresponsabilitat" no es pot carregar en aquests moments "sobre les esquenes dels facultatius, que estan esgotats i amb un estat anímic molt baix".

En aquest sentit, la doctora Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'hospital Vall d'Hebron va considerar fa uns dies que les mesures eren les correctes en el moment en què es van prendre, a finals de juny i quan la pandèmia semblava controlada, però que es va trigar massa a rectificar-les, fet que va provocar l'expansió de la cinquena onada. Campins també va apuntar llavors que aquesta arribava en un context de vacances dels sanitaris després de molts mesos de feina. Uns dies de descans que, segons ella, "s'han de fer passi el que passi, no podem dir a la gent que torni abans d'hora". 

Una "possibilitat real"

Per la seva part, Salut manté que el personal sanitari han de poder fer les seves vacances malgrat la pressió assistencial, si bé el conseller Josep Maria Argimon no ha descartat del tot que pogués haver-hi una cancel·lació i ja ha reconegut que es tracta d'una "possibilitat real".

Per tot plegat, el sindicat ha volgut alertar que si abans de la pandèmia el percentatge de facultatius en situació d'incapacitat era inferior al 3%, ara se situa prop del 10%, per incidència de contagis, covid persistent i baixes per estrès i ansietat. Això provoca que les vacances, a banda de ser un dret fonamental, es converteixen en una necessitat "física i mental" per al personal sanitari i plantejar la seva anul·lació és una "crueltat i una injustícia", ha alertat Metges de Catalunya. 

A la imatge principal, dues sanitàries treballant a un hospital durant la pandèmia / Efe