El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha confirmat que Salut estudia la possibilitat d'implantar un certificat de vacunació covid que limiti l'accés dels no vacunats a certes activitats, tot i això ha deixat clar que aquesta mesura només es posaria en marxa quan s'hagi assegurat fins que "tothom" hagi tingut l'oportunitat de vacunar-se.

En una entrevista a El Punt Avui el conseller ha obert la porta a seguir els passos de França i Itàlia pel que fa a la restricció de l'accés de les persones que no s'han vacunat en alguns espais o activitats, però ha insistit que no vol tirar endavant una mesura que pugui discriminar entre els ciutadans que han pogut vacunar-se i els que encara no. "Aquest certificat no pot ser mai discriminatori i per això ara hem de centrar els esforços a vacunar tothom", ha remarcat Argimon, qui ha anunciat que ja s'està estudiant la mesura amb un comitè de bioètica. 

"Cal una llei que ho empari, que podem fer des de la Generalitat, però s’ha de fer pensant que tothom ha tingut l’oportunitat de vacunar-se i, a hores d’ara, encara no és així", ha confirmat el conseller. Argimon ha reconegut les dificultats que hi ha per dissenyar una mesura com aquesta. "És diferent aplicar el document digital de vacunació covid per viatjar a països europeus que traspassar-ho a l'entorn nacional", ha dit. 

Els tres errors

A l'entrevista Josep Maria Argimon ha assenyalat els tres erros que considera que estan darrere del desbordament de la cinquena onada a Catalunya. El primer van ser que les estimacions que es van fer sobre l'increment de casos que hi hauria en reobrir activitats es van quedar curtes. "Pensàvem que arribaríem, com a molt, a una Rt de 2,3 i ens hem trobat una Rt absolutament disparada, de 4, que no havíem vist mai", ha lamentat el conseller i ha remarcat que és un "error molt tècnic que pot passar". 

Segons Argimon, el segon error va ser "pensar que amb aquest ritme de vacunació podríem afrontar l’estiu i la resta de l’any d’una manera millor". El conseller creu que tant el bon ritme de vacunació com la relaxació de les mesures van reforçar la idea que ja arribava el final de la pandèmia. "Això va quedar molt instaurat en la societat i ens vam relaxar", ha afirmat. 

Finalment, el tercer error per Argimon van ser els polèmics festivals. El conseller ha informat que encara no disposa de les dades sobre la influència d'aquests esdeveniments en l'expansió de la pandèmia, però creu que han tingut un "efecte psicològic" que "ha reforçat la idea que això s’havia acabat". "En veure algunes imatges d’alguns festivals, hauria hagut de dir que no a d’altres", ha reconegut el conseller. 

 

 

 

Imatge principal: El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una compareixença / ACN