Una jornada en plena cinquena onada, tots els ulls es fixen sobre la situació sanitària. La pressió sobre l'atenció primària i els centres hospitalaris no dona treva malgrat la reducció de contagis. En les últimes hores, però, el nombre de nous hospitalitzat s'ha reduït a 2 pacients, deixant un total de 2.237. Per desgràcia no passa el mateix a les UCI, on ja s'han complert les prediccions de Salut, les quals auguraven superar els 500 ingressats per coronavirus durant el cap de setmana, en concret hi ha 535, 25 més que la jornada anterior. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha advertit que els ingressos de pacients amb coronavirus a les unitats de crítics de Catalunya començaran a disminuir en poc més d'una setmana. "Encara queden uns deu dies de molta tensió i complicació",

En les últimes hores Salut ha fet públiques 58 noves defuncions per coronavirus, les quals no es concentren en les darreres 24 hores, sinó que són el resultat d’un recompte exhaustiu del nombre de morts de jornades anteriors. En ser una actualització de les dades es tracta d'una xifra sense precedents en aquesta cinquena onada. 

Amb les xifres de defuncions actualitzades, la imatge de la mortalitat durant aquesta onada varia, deixant un ritme de defuncions diàries superior al que s’havia anat observant els últims dies. El 23 de juliol, jornada en la qual no s'havien registrat morts, ara notifica que n’hi va haver 23. També succeeix a la inversa, jornades amb altres xifres de defuncions com el 22 de juliol, després de l’actualització confirmen menys morts. 

Estabilitat sostinguda

Els indicadors epidemiològics, els quals han arribat a noves xifres rècord durant la cinquena onada, mantenen el seu lent, però continuat descens. Un dels més destacats és la reducció dels contagis diaris. Les xifres semblen començar a estabilitzar-se en els 6.000 o menys diaris, en la darrera jornada s'han registrat 5.492 nous casos. Es tracta d'una xifra considerablement major que abans-d’ahir, però s'ha de tenir en compte que durant el cap de setmana es fan menys proves, per tant a l'inici de cada setmana es percep un repunt de contagis que té més a veure amb condicionants logístics que no pas amb la naturalesa de la pandèmia. 

Per altra banda, els indicadors que semblen impassibles a les lògiques tècniques del sistema sanitari són el risc de rebrot i l'Rt, els quals segueixen baixant a poc a poc, però de forma imparable. El risc de rebrot baixa dels 1.000 punts després de molt de temps, situant-se en 976 i l'Rt es manté un dia més per sota d'1, concretament en 0'88. 

Fins i tot els indicadors que semblaven més reticents a l'hora de descendir estan agafant un bon ritme de reducció. És el cas de la incidència acumulada a 14 dies (IA14) , la qual se situa en 1.136,95 casos per cada 100.000 habitants. També baixa la incidència acumulada a 7 dies (IA7), a tot el territori és de 508,76 casos. Aquesta darrera és un indicador clau per al Govern a l'hora d'imposar cada setmana el toc de queda en més o menys poblacions catalanes. 

Campanya constant 

Sense massa novetats en el front de la campanya de vacunació. Malgrat que durant les pròximes setmanes arriben menys vacunes l'estratègia de vacunació de Salut es manté intacta. Un cop més s'han administrat més segones dosis que primeres: 19.567 i 19.136, respectivament. La novetat aquesta vegada és la poca diferència entre una xifra i l'altra. 

L'estratègia de Salut vol donar la màxima cobertura possible a les franges d'edat més vulnerables en aquesta onada. D'aquesta manera ja hi ha 4.364.693 catalans amb la pauta de vacunació completa, un 55,5% de la població. 

Un futur amb més mesures

Davant de la situació epidemiològica actual el Govern no descarta adoptar més mesures per salvaguardar la població de la cinquena onada. En les restriccions que estan sobre la taula hi ha la implantació d'un certificat de vacunació covid que limiti l'accés dels no vacunats a certes activitats, però només es posaria en marxa quan s'hagi assegurat fins que "tothom" hagi tingut l'oportunitat de vacunar-se.

Seria una mesura que se sumaria a la resta de restriccions aprovades per la Generalitat, a les quals des del Govern es va advertir que la ciutadania s'hauria d'acostumar durant tot l'estiu. Entre les mesures que ens acompanyaran unes setmanes més estan el tancament de l'oci a les 00.30 hores, la limitació de 10 persones per trobada, la distància de seguretat i l'ús de la mascareta. El toc de queda variarà tot l'estiu i dependrà de la situació epidemiològica de cada municipi i l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

 

Imatge principal: Un grup de sanitaris tenen cura d'un pacient ingressat per covid a l’Hospital Parc Taulí a Sabadell / Efe