El Sindicat d'Infermeria SATSE, ha denunciat les precàries condicions laborals que ofereixen els diferents serveis de salut espanyols al personal d'infermeria. Concretament protesten contra els salaris baixos1.300 euros bruts mensuals i retallades en drets i prestacions durant els últims anys. Això ha fet que s'hagi produït una "fugida de talent" i que persones qualificades emigrin buscant millors condicions laborals. Segons l'entitat "són altres països els que s'estan aprofitant de l'excel·lent formació universitària i millorant els seus sistemes sanitaris de salut sense cap cost addicional". 

 

Des de SATSE asseguren que la raó per la qual marxen molts professionals és la precarietat a les condicions laborals que s'ofereixen a Espanya. "Es dóna la lamentable paradoxa que al mateix temps que Espanya pateix un històric i crònic dèficit estructural d'infermeres i infermers als hospitals, es permet que milers de professionals perfectament qualificats després de quatre anys d'estudis universitaris hagin de fer les maletes". A més, també recalquen el fet que mentre la majoria dels països europeus incrementen les seves plantilles d'infermeres i infermers, Espanya continua amb "la precarietat laboral i l'escassa capacitat de resposta de les autoritats sanitàries".  

Aquesta fràgil situació s'ha tornat encara més evident amb la Covid-19,  que ha posat a prova a tot el sector. Els hospitals, sobresaturats, han trobat a faltar personal. SATSE reivindica la seva tasca social assegurant que la realitat laboral actual "és lamentable", i a més,  "se sumen les difícils i penoses condicions de l'exercici diari, en estar exposats de manera permanent a nombrosos riscos físics i psicològics de tota mena". 

Fotografia principal: Equip d'infermeria a l'UCI de l'Hospital Clínic. /Sergi Alcàzar