Carolina Darias, ministra de Sanitat, ha deixat entreveure aquest dilluns en una entrevista a Onda Cero que els pacients amb trasplantament sòlid o que estiguin en tractament oncològic rebran la tercera dosi de la vacuna contra la covid-19. En aquesta línia, la màxima responsable del Ministeri de Sanitat ha expressat que "hi ha consens en les persones amb una immunosupressió" i que, en aquest cas, més que una "vacuna de reforç", el que caldria és administrar-los una dosi "que els permeti assolir la mateixa resposta que a les persones no immunodeprimides".

Malgrat també apuntar als pacients oncològics per administrar-los una tercera dosi, Carolina Darias ha volgut subratllar que la decisió que s'adopti serà sempre "de la mà de l'evidència científica" i que respectarà "sempre" el criteri dels experts.

Reunió clau el dimecres

Tot i que aquesta és la primera vegada que la ministra Carolina Darias comença a perfilar possibles grups poblacionals pels quals es podria autoritzar la tercera dosi, el cert és que aquest dimecres serà un dia clau per tal que els experts prenguin una decisió sobre aquesta qüestió. Segons ha explicat Darias, els tècnics ja tenen molt avançada la proposta sobre els col·lectius a qui previsiblement se'ls posarà una dosi de reforç.

Més enllà d'aquesta reunió, l'acord final es produirà en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que és on es debatrà la resolució que faci la Comissió de Salut Pública partint de la proposta que plantegin els experts en la matèria sobre el tema de la tercera dosi.

Mentrestant, l'Estat també està pendent del que acabi dient l'Agència Europea de Medicaments, que per ara no veu clara la necessitat de la tercera dosi. L'última versió de l'EMA és que encara s'estan revisant les dades de les campanyes de vacunació de dins i fora de la Unió Europea per poder emetre unes recomanacions i directrius que puguin seguir els països europeus. De totes maneres, aquest organisme també acabava deixant clar que la decisió final recau en els òrgans experts que "guien les campanyes de vacunació a cada estat".

Entre els factors que s'han de tenir en compte per poder-ho valorar, l'Agència Europea de Medicaments feia referència a "les condicions locals, la propagació del virus i les seves variants, la disponibilitat de vacunes i la capacitat del sistema sanitari nacional". A això cal sumar que la Comissió Europea ha alertat recentment que les terceres dosis no formen part (encara) de l'autorització de comercialització de les vacunes.

D'altra banda, preguntada pel protocol que hauran de seguir les escoles aquest curs 2021-2022, Darias ha detallat que estan analitzant l'escenari en el qual els alumnes vacunats que siguin contacte estret d'un positiu no hagin de fer quarantena, com Catalunya ja ha anunciat que farà. La resposta arribarà, ha assegurat, "aquesta setmana o la pròxima".

En tot cas, Carolina Darias considera que aquesta tornada a l'escola serà "molt més segura que l'anterior, i això que ja ho va ser", recordant que durant el curs passat només un 0,4% de les aules van romandre tancades.

 

Imatge principal: Carolina Darias, ministra de Sanitat, en una roda de premsa a La Moncloa. Europa Press.