D’aquí a dues setmanes comença el curs escolar a Catalunya, que arriba amb novetats importants. D'aquesta manera, els alumnes vacunats amb la pauta completa contra la covid-19 no s'hauran de confinar si són contacte estret d'un positiu del seu grup bombolla. 

Així ho ha anunciat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en una roda de premsa sobre l'inici del curs escolar el pròxim 13 de setembre, en la qual també s'ha anunciat que els centres educatius s'obriran de manera 100% presencial i que es mantindrà l'ús obligatori de la mascareta a les aules. De la mateixa manera, les zones comunes dels patis es podran compartir entre diferents grups estables de convivència. De la mateixa manera, si només hi ha un grup en aquests espais, es podrà prescindir de la mascareta.

No es vacunarà a les escoles

En aquest context, tant el conseller d'Educació com el conseller de Salut, Josep M. Argimon, han insistit en la necessitat que els alumnes es vacunin de cara a l'inici del curs escolar. "Falten dues setmanes, és el moment de vacunar-se", ha dit Gonzàlez-Cambray.

Per la seva banda, Argimon ha assenyalat que si "l'any passat es van poder fer dos milions de proves diagnòstiques a les escoles", aquest any "hem d'aconseguir administrar dos milions de dosis" de la vacuna contra la covid-19. Això sí, el conseller de Salut ha assegurat que no es vacunarà als centres educatius: les famílies que vulguin vacunar els seus fills hauran de demanar dia i hora de la manera habitual. "No portarem la vacunació massiva a les escoles i instituts", ha confirmat.

Més mesures

Tornant a les mesures de prevenció de cara a l'inici del curs escolar, els consellers han indicat que es mantindran com a mínim durant el primer trimestre. Després, si la situació epidemiològica ha millorat i s'ha avançat correctament amb la vacunació, es podrien canviar les mesures. Però ara les mesures "no es relaxen, s'adapten", d'acord amb el conseller d'Educació.

Hi ha més novetats: les entrades i sortides a les escoles encara seran esglaonades, però a diferència del curs passat, no hi haurà l'interval de deu minuts de temps entre grups ni es prendrà la temperatura. Una cosa que permetrà que els pares puguin accedir al centre amb els seus fills. Pel que fa als pares, a més, es reuniran amb el professorat amb un format "híbrid" (presencial i telemàtic). Les festes escolars seran a l'aire lliure, però es podran celebrar dins del centre si és "amb el grup estable", ha detallat Gonzàlez-Cambray.

Cambray, Plaja, Argimon ACN

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el conseller de Salut, Josep M. Argimon, durant la roda de premsa sobre l'inici del curs escolar / ACN

Sobre la vacunació, el conseller de Salut ha anunciat que "el 90% del personal dels centres" ja està vacunat, però que "tenim 160.000 joves d'entre dotze i quinze anys que encara no han iniciat la vacunació". Aleshores, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha emplaçat les famílies a demanar dia i hora avui mateix, ja que hi ha moltes cites disponibles.

Igualment, Argimon ha tornat a expressar la seva preocupació amb la vacunació de la franja d'edat dels 40 a 49 anys, on encara queda més d'un milió de persones que no han començat a vacunar-se. Aquesta franja d'edat és important perquè tenen molta facilitat per patir complicacions amb la covid-19.

 

Imatge principal: Alumnes en un institut de Lleida / ACN