L'Agència Europea de Medicaments (EMA) afirma que "encara no s'ha determinat quan es podria necessitar una dosi de reforç" de les vacunes contra la covid-19 i que tampoc es coneix "a quines poblacions s'hauria d'orientar". A més, l'EMA subratlla que, per ara, encara no s'ha demostrat la seva necessitat. En aquesta línia, des de l'organisme sostenen que encara "s'estan revisant les dades de les campanyes de vacunació de dins i fora de la Unió Europea per poder fer les recomanacions que puguin ajudar els països europeus" a prendre una decisió sobre la "necessitat" de la dosi de reforç i, en cas que així sigui, perfilar a quins grups es dirigeix.

Convé destacar que ja hi ha països d'Europa, com ara Alemanya i França, que han anunciat que posaran la tercera dosi, especialment dirigida a grups immunodeprimits. En aquesta línia, l'Agència Europea de Medicaments assegura que és "conscient que diversos estats membres de la UE estan considerant la possibilitat d'inocular dosis de reforç a determinades poblacions, i aquestes decisions sobre com s'han d'administrar les vacunes continuen sent prerrogativa dels òrgans experts que guien les campanyes de vacunació a cada estat".

Dades a tenir en compte

L'agència ha detallat que les decisions que s'han anat adoptant al llarg de la vacunació de la covid-19 tenen en compte factors com "les condicions locals, la propagació del virus i les seves variants, la disponibilitat de vacunes i la capacitat del sistema sanitari nacional" de cadascun dels països. També afegeixen que miren "les dades d'eficàcia a Europa i altres parts del món, que són d'especial interès per complementar les dades dels assajos clínics que investiguen les dosis de reforç". Aquest treball el duen a terme conjuntament amb el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC).

Una vegada disposin d'aquests elements, els experts indiquen que els analitzaran i que comunicaran les conclusions a les quals han arribat sobre les dosis de reforç quan sigui oportú, sense fixar-se cap termini.

En la línia de l'OMS

Aquests dubtes expressats per part de l'Agència Europea de Medicaments van en sintonia amb el que ha manifestat l'Organització Mundial de la Salut fins ara. El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha dit en nombroses ocasions que les vacunes de reforç s'han d'endarrerir perquè s'ha de donar prioritat als països on només s'ha pogut vacunar l'1% o el 2% amb l'objectiu que puguin augmentar la seva taxa de vacunació.

A més, també debaten sobre l'efectivitat d'aquestes vacunes davant l'aparició de noves variants del coronavirus, perquè amb les dades actuals consideren que no s'acaba d'avalar que siguin necessàries les dosis de reforç. La proposta de l'OMS és tenir vacunada a tota la població mundial que sigui immunodeprimida i més vulnerable abans que plantejar la tercera inoculació de la vacuna.

 

Imatge principal: Fotografia d'una jornada de la campanya de vacunació a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat. Montse Giralt.