El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha aclarit el que va titllar de "malentès" amb el Departament d'Educació sobre la ràtio d'alumnes a les aules. El protocol presentat aquest dijous pel conseller Josep Bargalló contemplava 25 alumnes a les classes de primària i 30 a les de secundària, sense mascareta i sense distància.

Argimon va desvincular-se aquest dissabte de la decisió d'aquesta ràtio i va negar que en cap moment s'hagués acordat amb Educació no reduir més els grups per limitar la mobilitat, tal com havia dit el conseller divendres. 

No obstant, Argimon ha volgut aclarir avui en una entrevista al Via Lliure de Rac1 que el protocol "no s'ha de revisar per res", a diferència del que apuntaven diverses informacions publicades després de les seves declaracions d'ahir.

El secretari de Salut Pública ha acceptat que sí que hi haurà reunions amb responsables d'Educació aquesta setmana però que seran per "fer operatius aspectes del protocol", no per canviar-lo. Les dues conselleries asseguren que porten treballant conjuntament des de fa mesos i s'obren a anar-lo "actualitzant", en funció de les necessitats derivades de la pandèmia.

Sobre les ràtios, sí que ha insistit que no són competència de Salut sinó d'Educació i ha apuntat que la seva recomanació és que els grups estables de convivència siguin "com més petits millor", tot i que la ràtio final dins les aules la "definirà la realitat de cada centre".

"No hi ha cap ràtio concreta, depèn molt de les capacitats organitzatives de les escoles", ha explicat.

Mascareta segons l'evolució de les taxes

Argimon ha obert la porta a fer obligatòria la mascareta pels majors de 10 anys segons com evolucionin les taxes d'infecció. "Pedagògicament, la mascareta no és bona, però és un element revisable", ha apuntat, assegurant que és possible que la indicació canviï. "Ho podem fer molt ràpidament: només cal donar la indicació de mascareta sí o no".

"Hi haurà nervis"

El secretari de Salut Pública ha acceptat que "hi haurà positius" i "hi haurà nervis" amb la represa del curs escolar, però ha assegurat que els protocols estan previstos i que estan "tranquils". "En medicina, no hi ha blanc o negre i s'hauran d'explicar molt bé les coses", ha avisat.

Argimon s'ha mostrat preocupat per la tornada de vacances a l'Àrea Metropolitana. "El virus es mou bé en les aglomeracions i Barcelona tornarà a ser una ciutat densa", ha apuntat. Davant d'això, ha recomanat respectar les mesures mascareta-mans-distància: "Amb les eines que tenim, podem sortir-nos-en".