Espanya tindrà 13.000 punts per administrar la vacuna contra la Covid-19 a partir del mes de gener. Així ho ha avançat aquest diumenge el president Pedro Sánchez, en una roda de premsa després de la Cimera del G20 on ha assegurat que l'estat espanyol està preparat per vacunar a la població en molt poc temps. Ho farà, però, amb "una estratègia única de vacunació per a tot l'estat", gestionada des del sistema central de sanitat. D'aquesta manera, el govern espanyol centralitzarà la distribució de les vacunes des de Madrid durant els primers mesos de l'any 2021. "Estem preparats per facilitar l'accés equitatiu a la vacuna", ha assegurat. 

Segons ha explicat Sánchez, el 10% dels 1.200 milions de dosis comprades des de la UE estaran destinades a Espanya i es calcula que el mes de gener ja es rebin les primeres mostres de la vacuna Pfizer, que segons els últims estudis presenta un 95% d'efectivitat. Un cop arribin a l'estat, es posarà en marxa l'estratègia creada per un grup multidisciplinari d'experts i membres del Consell Interterritorial perquè "tots els grups prioritzats tinguin accés a la vacuna". "Serà un procés que durarà mesos i no podrem abaixar la guàrdia", ha puntualitzat el president espanyol. Tot i això, Sánchez s'ha mostrat optimista, fent ús del llenguatge bel·licista que tant han repetit des de l'executiu espanyol durant la pandèmia: "Tornarem a vèncer el virus".

Un pla de vacunació centralitzat contra la Covid per a després de Nadal

El pla de vacunació espanyol, que s'aprovarà aquest dimarts al Consell de Ministres, permetrà vacunar una gran part de la població durant el primer semestre de 2021, segons ha assegurat Sánchez. Abans, però, tocarà viure un Nadal inusual marcat per les restriccions de la pandèmia i sense grans trobades. Per això, Sánchez preveu també elaborar unes recomanacions comunes entre tots els consellers autonòmics de salut i promoure un "Nadal a distància" per evitar que una tercera onada de contagis coincideixi amb l'inici de la vacunació.

Vacuna coronavirus EFE

Les primeres mostres de la vacuna antiCovid arribaran a Espanya el gener del 2021 i es distribuiran segons un pla centralitzat. / Efe

De moment, però, el president del govern espanyol creu que l'estat d'alarma "està funcionant en aquesta segona onada" i ha avançat que demà la incidència acumulada de la Covid-19 estarà per sota dels 400 casos per cada 100.000 habitants.

 

 

Imatge principal: El president espanyol, Perdo Sánchez, en una compareixença des de la Moncloa. / Europa Press