El canvi de tendència és un fet, malgrat que els nous casos i els morts segueixen a l'alça. Per cinquè dia consecutiu el risc de rebrot de la Covid-19 baixa a Catalunya  i ja se situa en 739, lluny dels 900 del passat 30 d'octubre. El mateix passa amb el risc de contagi, que per segon dia està per sota d'1, i avui està a 0,95, segons ha informat el Departament de Salut. L'altra cara de la moneda són, però, els nous contagis, 5.024 més en l'últim recompte, i les defuncions, amb 66 víctimes mortals més.

Els efectes de les restriccions són evidents en el risc de contagi, ja que amb 0,96 vol dir que cada positiu ja no contagia ni a una persona. Aquest indicatiu, que el cap de setmana del 24 i 25 d'octubre estava en el seu màxim d'aquesta segona onada, en 1,53, ha baixat considerablement fins al 0,95 d'ahir. El mateix passa amb el risc de rebrot, que des del 31 d'octubre va començar a baixar, i ara està en 739.

Més de 5.000 positius

Aquesta tendència a la baixa encara no es trasllada en el nombre de nous casos. A Catalunya s'han notificat ja 285.233 positius des del març passat. En el darrer recompte hi ha 5.024 nous positius, quan el dia anterior en van ser 3.710. També augmenten les defuncions de Covid-19, amb 66 nous morts en el darrer recompte. Fins ara han mort 14.378 persones pel coronavirus.

Igualment la pressió assistencial encara és molt elevada. Als hospitals catalans hi ha 2.770 pacients ingressats, 38 més que en el darrer recompte. Les unitats de cures intensives encara atenen 485 malalts, quatre menys que el dia abans.

Encara estem, doncs, molt lluny de complir els paràmetres fixats pel Govern per poder començar a desescalar: que el risc de contagi sigui inferior a 1, que hi hagi  menys de 1.000 positius diaris i que hi hagi un màxim de 300 llits d'UCI ocupats per malalts de coronavirus.

Pròrroga del toc de queda

Així el Govern ha deixat clar que les restriccions no s’aixecaran de cop, que la desescalada serà gradual. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha donat per feta aquest matí la pròrroga durant quinze dies més del toc de queda, que finalitza aquest dilluns. En declaracions a Ràdio 4 i preguntada per la possibilitat de l’obertura parcial de la restauració, només les terrasses, Vergés ha assegurat que no es pot córrer.

La consellera ha augurat un Nadal "molt complicat" pel que fa a la situació epidemiològica. Així ha destacat que els grans dinars nadalencs s'hauran d'"evitar del tot" i ha instat a fer trobades reduïdes i espaiades en els dies.