El Govern flexibilitzarà les restriccions "de forma molt progressiva". Així ho ha aclarit el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, en la seva compareixença al Parlament per donar explicacions sobre la pandèmia de la Covid-19, just després que acabés la sessió de control a l'executiu català.

Aragonès, però, ha aclarit que aquesta flexibilització es produirà quan la situació sanitària per la Covid-19 millori i ha recordat que "les desescalades ràpides no donen un resultat òptim, poden provocar un miratge a curt termini, però no donen fortalesa a mitjà i llarg termini".

El màxim responsable del Govern ha volgut ser clar i ha admès que l'Executiu aplicarà les restriccions de mobilitat vinculades a desplaçaments i a trobades socials "les vegades que faci falta per protegir la vida dels ciutadans" si no milloren les dades sanitàries.

EuropaPress 3412642 vicepresidente generalitat pere aragones sesion control govern pleno

El vicepresident Aragonès al ple d'aquest dimecres / Foto: David Zorrakino (Europa Press)

Pel que fa a aquestes "impopulars restriccions", el vicepresident les ha defensat assegurant que estan funcionant i que s'està iniciant un incipient canvi de tendència que insisteix que cal consolidar: "Ara necessitem persistència, paciència i continuar amb el compromís per alleujar la pressió sobre el sistema sanitari".

Els tres objectius per flexibilitzar les mesures

El vicepresident ha apuntat en el seu discurs quins són els tres objectius pels quals es podrà començar a desescalar: quan la ràtio de transmissió sigui inferior a 1, tenir menys de 1.000 casos positius diaris, ja que ha dit que són els "gestionables" pel sistema de Salut, i que hi hagi un màxim de 300 llits d'UCI ocupats per malalts de coronavirus.

Les últimes dades difoses ahir per la Conselleria de Salut indicaven que la ràtio de transmissió és d'1,02, la xifra de nous casos va ser superior a 6.000 i els llits d'UCI ocupats per malalts de coronavirus se situen en 490.

"Si aconseguim aquests indicadors d'estabilitat, ens permetrà afrontar la recuperació de la vida social i econòmica en tants àmbits de la vida social i col·lectiva", ha dit, vaticinant que arribaran en "les pròximes setmanes".

 

Imatge principal: Una terrassa d'un restaurant de barri de la Barceloneta de Barcelona durant el segon estat d'alarma / Efe