La litúrgia que implica el Nadal xoca amb la nova vida que ens imposa el coronavirus. El Carnestoltes ja han avançat que no se celebrarà, Tots Sants l'hem viscut amb un confinament municipal i falta saber les limitacions que el Govern pugui marcar per a aquesta propera festivitat. Apel·lant a la responsabilitat individual de cadascú, ja que el Nadal són trobades íntimes, la consellera de Salut, Alba Vergés, ja ha fet un esbós de com serà: "Jo imagino el Nadal, des del punt de vista de la pandèmia, complicat. Per a la nostra societat és una època de dinars, trobades, sobretaules... Patirem". Així de contundent ha estat la consellera en una entrevista a TVE.

Caldrà fer molta pedagogia i Vergés afegeix: "Hem d'explicar a la gent com viure un Nadal a través de les eines per defensar-nos d'aquest virus. No és una qüestió de viure un Nadal tancats a casa i no poder veure ningú, sinó de triar bé a qui haig de veure. Encadenar moltes coses seguides, amb diferents persones, és complicat. Podem veure'ns amb una part de la família i esperar uns dies per veure l'altra part". Tot i que aquesta proposta topa, per una qüestió de calendari, amb la tradició de molts. Per exemple, el dia de Nadal, el 25 de desembre, se celebra amb una part de la família, i just un dia després, per Sant Esteve, amb una altra. 

Una altra qüestió és saber si el límit de persones condicionarà la fragmentació de moltes famílies en grups reduïts. Vergés ho matisa: "Es tracta de no prendre tants riscos, no necessàriament importa el nombre exacte, però com menys gent, millor". Així doncs, obre la porta a poder fer trobades de més de sis persones tot i que aquesta no és la recomanació que es dona des de Salut. En canvi, sí que posa més condicions a com fer-les: "En llocs ventilats i durant un temps més curt. Potser hem de fer canvis en els àpats i fer una trobada de tarda". A tall d'exemple, Vergés no descarta fer un berenar en comptes d'un dinar. 

La Nit de Reis

Aquest novembre que ara comença ja s'intueixen les mesures que s'estan adoptant. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, parla de cavalcades de Reis "estàtiques" i la condició del nombre de contagis per municipi a l'hora de ser més o menys flexibles en la seva celebració.

Amb les dades a la mà, la consellera de Salut ha donat per feta la pròrroga del toc de queda, que finalitza el període de quinze dies inicials aquest dilluns: "Continuarà segur". També ha afirmat que miraran "de quina manera es prorroguen" la resta de mesures, i en ser preguntada sobre la possibilitat d'una obertura parcial de la restauració, per exemple les terrasses, no ho ha descartat, però ha alertat que "no es pot córrer".