Les restriccions estan donant els seus fruits: la corba d'extensió del coronavirus s'està doblegant i tots els indicadors epidemiològics van a la baixa. És especialment destacable el risc de contagi, que per primer cop en un mes se situa per sota d'1, en 0,96. Per trobar el darrer registre de la velocitat de transmissió per sota d'1 ens hem de remuntar al 3 d'octubre. Mentre baixen el risc de contagi i de rebrot, la mortalitat segueix a l'alça, amb 38 noves defuncions declarades per Covid-19, segons ha informat el Departament de Salut. La pressió assistencial tampoc afluixa.

Paral·lelament al descens de la velocitat de transmissió, baixa en 38 punts el risc de rebrot, que se situa en 747, un nivell similar a fa quinze dies. En només cinc dies s'ha passat de 904 a 747 punts, una davallada molt destacable, però encara es considera que és una dada molt elevada. El 25 de setembre estava en 181. Per contra, la taxa acumulada de casos de coronavirus (positius de PCR per cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies) creix i ara és de 812,43, vuit punts per sobre del registre anterior.

Malgrat els descensos del risc de contagi, se segueixen sumant nous positius i ja són 280.209 els casos de Covid-19 declarats a Catalunya des de l'inici de la pandèmia. En l'últim recompte de Salut s'han notificat 3.710 nous contagis, gairebé la meitat dels declarats la jornada anterior. 

Mortalitat elevada

Si bé sembla que s'ha trencat la tendència a l'alça dels nous contagis, no passa el mateix amb la mortalitat, que segueix sent molt elevada. Salut ha notificat 38 noves defuncions, i ja són 14.312 les persones que han mort per Covid a Catalunya. Els experts ja alertaven aquest cap de setmana que el pic de mortalitat de la segona onada es registrarà en les pròximes setmanes. Dimarts es van notificar 134 defuncions.

Entre finals de juliol i fins a mitjans d'octubre s'han comptabilitzat de mitjana entre una vintena i una quarantena els morts diaris per Covid. Des de la primera víctima mortal oficial de Covid a Catalunya, el 6 de març, una dona gran que va ingressar a l'hospital de Can Ruti de Badalona, només un dia, el 5 de juliol, no hi ha hagut cap mort per coronavirus. Dos dies, el 24 i el 28 de juny, van registrar únicament una víctima mortal cada dia per Covid. 

Pressió assistencial

La pressió assistencial als hospitals no s'atura. Actualment hi ha 2.732 persones ingressades, 61 més que en l'anterior registre. Les unitats de cures intensives, amb més del 50% de pacients amb la Covid-19, atenen avui 489 persones. S'ha registrat una alta des de l'anterior recompte.

La pressió assistencial ha obligat la majoria dels hospitals a reduir la seva activitat des de la setmana passada.  A tall d’exemple, l'hospital Josep Trueta de Girona manté tancats els quiròfans de tarda i ja no hi fa operacions de cirurgia programada per afrontar la segona onada de la pandèmia. La mesura va començar a aplicar-se ara fa dues setmanes, i de moment es mantindrà fins dilluns que ve.

Un altre centre que ha hagut de reduir la seva activitat ha estat l’hospital Parc Taulí de Sabadell, que ha aturat el 30% de l'activitat quirúrgica no urgent del bloc central, on es fan les intervencions més complexes. Dels deu quiròfans que hi ha, i que funcionen matí i tarda, aquesta setmana ja se n'han tancat dos al matí i quatre a la tarda per destinar personal, com infermeres o anestesistes, a l'UCI i les àrees d'hospitalització amb pacients Covid-19. I així als diferents hospitals de Catalunya.