"No totes les feines tenen el mateix grau de risc i així ho qualifiquen les mateixes institucions. Existeixen feines d'alt risc (sanitaris); mig risc (professors o conductors de transports públics) i baix risc (treballadors d'oficina)", explica el cap del servei de salut internacional de l'Hospital Clínic de Barcelona i investigador de l'ISGlobal que coordina l'estudi per combatre la Covid-19, José Muñoz.

En una entrevista amb l'agència de màrqueting digtal eStudio34, Muñoz recorda que la principal via de transmissió és la respiratòria i insisteix que "el risc de contagi és pràcticament nul si complim amb 3 mesures bàsiques: distància de seguretat, ús de mascareta si estem en un espai tancat i on no podem mantenir aquesta distància i mantenir una bona higiene de mans".

Una app per minimitzar el risc?

Des de l'Hospital Clínic de Barcelona recomanen que davant d’aquesta "nova normalitat" ens adaptem i intentem fer una vida normal amb aquestes 3 mesures bàsiques, inclús a l'hora de desplaçar-nos i viatjar aquest estiu. Així, el doctor José Muñoz va començar a desenvolupar l’aplicació mòbil Famba, una app de telemedicina concebuda per acompanyar al viatger i que aquest any veu la llum. Famba permet monitoritzar els símptomes durant el viatge, enviant imatges i contactant directament amb un metge que ens pot diagnosticar i donar les pautes de tractament convenients.

“El risc zero no existeix, però ni existeix ara ni tampoc existia abans”, remarca Muñoz, i afegeix que “el SARS-CoV-2 serà una malaltia que haurem de prevenir i prendre les precaucions necessàries, com ja fem amb altres, per a les quals ens vacunem i portem medicació a l'hora de viatjar a països afectats de malària o dengue, per exemple”.

Així doncs, aquesta app forma part d’un conjunt de mesures, desenvolupades per diferents institucions públiques i privades, per minimitzar el risc en un viatge internacional. D'aquesta manera, Muñoz recomana que “abans del viatge ens informem molt bé del destí escollit per conèixer les mesures de prevenció i obtenir un certificat de test PCR realitzat durant les 72 hores prèvies i, durant el viatge, mantenir les 3 mesures de seguretat comentades anteriorment”.

I afegeix que “si al final un mateix és responsable i té uns bons hàbits, el risc de contagi és molt baix”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat