Prendre més productes lactis, concretament aquells que contenen els greixos sencers, ajuda a disminuir el risc d'hipertensió arterial i diabetis. Així ho suggereix una nova investigació duta a terme per experts d'universitats de diferents països del món, com el Canadà, l'Índia, Polònia i els Estats Units.

El cert és que els casos de diabetis tipus 2 i hipertensió estan augmentant en les societats occidentals, el que deriva en greus problemes de salut. Als Estats Units, on s'ha dut a terme l'estudi, gairebé la meitat de la població adulta pateix hipertensió. Una dieta poc saludable és un important factor de risc a l'hora de desenvolupar qualsevol d'aquests dos problemes, així que la major part de les investigacions es centren en aquest enfocament.

Lácteos

Els productes lactis són de particular interès, perquè formen part de l'alimentació diària de milions de persones a tot el món. El present estudi ha comptat amb dades de gairebé 150.000 persones i finalment ha conclòs que una ingesta de lactis major, especialment varietats de greixos sencers, protegeix davant aquestes dues patologies. L'estudi també apunta que l'augment del consum de lactis amb greix sencer s'associa amb taxes més baixes de síndrome metabòlica, un conjunt de símptomes que augmenten el risc de tenir una malaltia cardiovascular.

L'estudi

La investigació s'ha publicat a la revista BMJ Open Diabetes Research & Care i engloba 21 països d'Àsia, Amèrica del Nord i del Sud, l'Àfrica i Europa. Els participants a l'estudi tenien entre 35 i 70 anys i se'ls va demanar una sèrie de registres de la seva alimentació amb la intenció de fer-los un seguiment durant 9 anys. Entre els productes lactis en la llista hi havia la llet, el iogurt, el formatge i els plats preparats amb lactis. Els investigadors no van incorporar dades d'ingesta de mantega i nata en l'anàlisi general, ja que no eren d'habitual consum en gaires de les àrees dels participants.

Els productes lactis es van classificar en greixos sencers, com la llet sencera, i en baixos en greixos, com la llet descremada. Els investigadors també van incloure informació sobre l'historial mèdic, les receptes, l'educació, la pressió arterial, la circumferència de la cintura i els nivells de glucosa i greix a la sang de cada participant, mesures importants per determinar si una persona té síndrome metabòlica o diabetis tipus 2.

Els resultats de l'estudi van mostrar que, de mitjana, les persones prenien al voltant de 180 grams de lactis per dia, una mica menys que un vas de llet o una tassa de iogurt. Les persones d'Europa i Amèrica del Nord i del Sud, prenien més lactis que els d'Àsia i l'Àfrica , generalment, baixos en greix, mentre que els d'altres regions consumeixen més varietats de greixos sencers.

Cereals

En analitzar les associacions, els investigadors van demostrar que prendre almenys 2 porcions de lactis per dia estava associat amb un risc de fins i tot un 28% menys de patir síndrome metabòlica, en comparació amb els que no prenien lactis. Pel que fa a la hipertensió i diabetis, van presentar d'un 11 a 12% menys de risc de patir-les. Els experts diuen que, encara que els resultats d'aquest estudi poden resultar contradictoris, ja que els productes amb greixos sencers podrien resultar més saludables que els de greix reduït, el cert és que els primers proporcionen proteïnes d'alta qualitat i una àmplia gamma de vitamines i minerals essencials, inclosos calci, magnesi, potassi, zinc, fòsfor i vitamines A, B-12 i riboflavina.