Els treballadors per torn tractats a l'hospital tenen fins a tres vegades més de possibilitats de donar positiu per coronavirus que altres pacients hospitalitzats, segons un estudi del qual es fa ressò el diari britànic The Guardian. 

El treball per torns s'ha definit a l'estudi per aquell fora de l'horari de 9 del matí a 5 de la tarda i es calcula que prop del 25% de la població activa del Regne Unit fa algun tipus de feina similar. Utilitzant dades de l'UK Biobank, la base de dades biomèdica més gran del món, els investigadors de la Universitat de Manchester, Oxford i les Índies Occidentals han descobert que fins i tot després de tenir en compte els factors de risc coneguts del coronavirus, com l'edat o l'origen ètnic, les feines per torns també augmentaven la possibilitat de donar positiu per coronavirus en pacients tractats a l'hospital. Segons el mateix diari, la naturalesa de la feina per torns o l'ocupació dels qui han fet la feina per torns, no semblava afectar a l'associació.  

Com s'ha fet l'estudi

Més de mig milió de persones es van inscriure al Biobank, i d'elles, 6.442 es van sotmetre a la prova del coronavirus a l'hospital, fet que va donar com a resultat 498 proves positives entre març i agost del 2020. Els treballadors per torns tenien entre 2,5 i 3 vegades més de probabilitats de donar positiu en la prova amb coronavirus que els treballadors que no treballen per torn. 

El doctor John Blaikley, un dels investigadors principals, ha comentat que, malgrat que l'estudi "demostri una associació bastant forta entre la feina per torns i l'hospitalització per coronavirus, fins i tot després de controlar els factors de risc de coronavirus existents", estudis addicionals investiguen el problema, especialment en les comunitats de minories ètniques eren necessaris perquè el Biobanc del Regne Unit no reflectia plenament la diversitat del país. 

El difícil perquè

Així, tot i que era difícil explicar la causa exacta d'aquesta associació, es podria especular que les possibles causes podrien incloure la reducció de la distància social a la feina i com la feina per torns pot afectar el rellotge corporal dels treballadors amb el rellotge corporal controlant la resposta immune, segons l'hora del dia. 

Hannah Durrington, una de les altres investigadores principals, ha dit que era de "vital importància" que es milloressin les condicions de salut i de feina dels treballadors per torns. "Creiem que hauria de ser possible mitigar substancialment aquests riscs mitjançant un bon rentat de mans, l'ús de protecció facial, la distància adequada i la vacunació", recull el diari britànic. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari dibuixa un cor amb la mà a una UCI de Xipre / Efe