Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona ha mostrat que l'exposició a la contaminació atmosfèrica durant un llarg període de temps s'associa amb un major risc de patir covid-19 greu, ser hospitalitzat, ingressar en una unitat de cures intensives (UCI) i fins i tot morir. Les conclusions dels investigadors se sustenten en una mostra de 4,6 milions de persones adultes que residien a Catalunya l'any 2020.  La investigació també ha apuntat la relació entre certes partícules i la possibilitat de desenvolupar malalties associades al virus com la hipertensió; així com facilitar que la infecció proliferi o que disminueixin les defenses.

L'equip investigador va determinar les mitjanes anuals de partícules fines, diòxid de nitrogen, carboni negre i ozó registrades al lloc en el qual residia cada participant. Alhora, va recopilar dades relatives a la covid-19 greu. Creuant aquestes dades van trobar que l’augment de l’exposició a partícules fines estava relacionat amb un increment del 19% de les hospitalitzacions. Alhora, la quantitat d'emissions de diòxid de nitrogen també es va associar amb una pujada del 42% dels ingressos a Unitats de Cures Intensives. Pel que fa a les elevades exposicions a carboni negre, es van vincular amb un augment del 6% de les morts.

Per què augmenta el risc? 

Els investigadors apunten que hi ha alguns mecanismes biològics que podrien explicar aquest fenomen. Una hipòtesi és que augmenta el risc de malalties cròniques associades a la covid-19 greu, com ara la hipertensió. Una altra de les teories, és que l'exposició a la contaminació atmosfèrica podria facilitar la infecció, ja que s’han publicat evidències que indiquen que l'exposició a partícules fines augmenta l'expressió dels receptors als quals s'uneix el virus, sobretot en el pulmó. A banda, l’exposició a la contaminació atmosfèrica també s’ha relacionat en un altre estudi amb canvis en les defenses immunitàries que són clau per mitigar el coronavirus.

“Les nostres troballes afegeixen més proves convincents sobre la importància de reduir els nivells de contaminació atmosfèrica per millorar la salut de la població en general i la infecció respiratòria aguda greu en particular”, ha indicat Otavio Ranzani, investigador d’ISGlobal i principal autor de l'estudi.

Nova alerta de l'OMS

L'OMS ha alertat d'una nova pandèmia que serà més mortífera i ha aprovat un pressupost rècord, durant la celebració de l'Assemblea Mundial de la Salut que se celebra a Ginebra (Suïssa) fins al 30 de maig. El director general de la institució, l'etíop Tedros Adhanom Ghebreyesus, ja va avisar aquest dilluns que encara existeix "l'amenaça que aparegui un altre patogen amb encara més letalitat" que la covid-19. Així, aquest dimarts ha celebrat que els 194 estats membre hagin acordat el pressupost per als pròxims dos anys (2024 i 2025) —que és de 6.830 milions de dòlars (6.330 milions d'euros), el més alt de la història.