L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decretat aquest divendres la fi de l'emergència internacional per la pandèmia de covid-19 després de més de 3 anys davant la important reducció de casos greus i defuncions a escala global. Ho ha anunciat en roda de premsa el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, després que aquest dijous es reunís el comitè d'emergència de l'organisme per analitzar l'actual situació de la pandèmia, que en més de tres anys ha afectat almenys 765 milions de persones i ha causat la mort d'uns 20 milions. "És amb molta esperança que declaro la fi de la covid-19 com una emergència sanitària mundial", ha afirmat. 

L'OMS adverteix: "No vol dir que la covid s'hagi acabat"

Amb tot, Adhanom ha advertit que això no vol dir que la covid s'hagi acabat, perquè el virus "encara està matant i continua canviant". "Aquest virus ha arribat per quedar-se i continua el risc que sorgeixin noves variants que provoquin nous augments de casos i morts", ha asseverat. En aquest sentit, el director de l'OMS ha afirmat que no dubtarà en "tornar a declarar l'emergència de la covid-19 si aquesta torna a posar en perill el món". 

L'OMS ha assenyalat que cap país no ha de fer servir aquesta notícia per abaixar la vigilància i desmantellar els sistemes que ha construït o dir a la població que no s'ha de preocupar gens per la covid. "És el pitjor que podrien fer", ha afirmat Adhanom.

El director de l'OMS ha insistit que ha estat una decisió feta "amb precaució" i planificació, després d'haver analitzat al llarg d'un any les dades. "Durant l'any passat, el Comitè d'Emergència i l'OMS han estat analitzant les dades detingudament i considerant quan seria el moment adequat per reduir el nivell d'alarma". Des de principis d'any la xifra de contagis de covid i morts reportades s'ha anat reduint globalment: a l'última setmana d'abril, l'OMS va confirmar 630.000 casos al món i 3.500 morts, quan al gener se superaven els 1,3 milions de positius i les 14.000 víctimes mortals, en part a causa de l'onada a la Xina.

Un moment de celebració, però també de reflexió

Adhanom ha recordat que fa exactament 1.221 dies, l'OMS va saber un clúster de casos de pneumònia de causa desconeguda a la ciutat de Wuhan. El 30 de gener del 2020, sota la recomanació d'un comitè d'emergència, va declarar una emergència de salut pública d'abast internacional, el nivell d'alerta màxim.

"En els 3 anys des de llavors, la covid-19 ha posat el nostre món de cap per avall", ha afirmat el director de l'OMS. Ha recordat que oficialment s'han reportat 7 milions de morts a l'organització, però es calcula que la xifra puja almenys fins als 20 milions. D'altra banda, ha reconegut que els sistemes sanitaris s'han vist "greument afectats", amb "milions de persones sense poder accedir a serveis mèdics essencials". Tot i això, Adhanom ha assenyalat que ha estat "molt més que una crisi de salut", i ha reconegut l'impacte econòmic, polític i social de la pandèmia.

Per això, ha afirmat que haver arribat al dia d'avui suposa "un moment de celebració". "Hem arribat a aquest moment gràcies a la dedicació de sanitaris, d'investigadors i desenvolupadors de vacunes i dels sacrificis que tots hem fet com a persones, famílies i comunitats". Però, per altra banda, Adhanom ha assenyalat que aquest també ha de ser “un moment de reflexió” per recordar “les cicatrius” que ha deixat la covid, i que han de servir per poder fer front a nous virus. "Tenim les eines i les tecnologies per preparar-nos millor per a les pandèmies, per detectar-les abans, per respondre més ràpid i per mitigar-ne l'impacte", ha asseverat.