Només 3 dies després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) decretés la fi de l'emergència internacional per la pandèmia de covid-19, la mateixa OMS ha recomanat continuar fent testos a la població i no afluixar la vigilància perquè "la pandèmia encara no s'ha acabat". Així ho ha assegurat la portaveu de l'OMS, Margaret Harris, en una entrevista aquest dilluns a RAC1, on ha recomanat que la mascareta se segueixi utilitzant en espais amb poca ventilació o on no hi hagi una distància suficient, tot i que, ja no sigui obligatori per llei.

L'OMS contradiu el Departament de Salut, que ha demanat al govern espanyol que les mascaretes deixin de ser obligatòries als centres sanitaris, farmàcies i residències. L'organització no és partidària de retirar la mascareta als hospitals, com a mínim entre els sanitaris i els pacients vulnerables. Harris ha recordat que són els que "tenen més risc d'infecció" i que cal que "continuïn sans" perquè són la base del sistema de salut.

L'OMS, contrària a la reducció dels testos

Margaret Harris ha lamentat que alguns països hagin reduït el nombre de testos a la població. En aquest sentit, assegura que "és una mala idea" perquè impossibilita "seqüenciar el virus per saber si ha mutat". Així doncs, Harris ha afirmat que és imprescindible disposar d’aquesta informació com més aviat millor, "per això és important testar i tenir una vigilància estricta del comportament del virus". 

La portaveu de l'OMS ha advertit que els principals elements per combatre la pandèmia són la vacunació, els testos, la ventilació i sobretot l’ús de mascareta. Per aquest motiu recomana seguir-la portant com a mesura preventiva, encara que per llei no sigui una obligació. “Si tens molta transmissió del virus, la mascareta t’ofereix una protecció extra, sobretot en espais tancats”, ha apuntat Harris. Malgrat que l'OMS ha decretat la fi de l'emergència internacional, Harris ha advertit que el virus continua sent "un problema de salut", però ha afegit que no constitueix "una emergència de salut pública i preocupació internacional". 

Mantenir el ritme de vacunació

Harris també ha reclamat la necessitat de mantenir el ritme de vacunació, en concret, entre els tres grups considerats amb més risc per l'OMS: el personal sanitari, els més grans de 60 anys i els pacients amb patologies prèvies o altres condicionants que els facin vulnerables, com les embarassades. La portaveu de l'OMS, ha indicat que encara detecten un nivell alt de circulació d'una de les variants més recents del coronavirus, la variant XBB 1.5, que a Catalunya, per exemple, ja representa un 80% dels casos.

A banda de la covid, l'OMS també està alerta amb altres virus que provinguin d'espècies animals, perquè un d'ells podria ser l'origen d'una altra pandèmia mundial. "Vigilem molt què passa a la població animal. Si maltractem la població animal i el medi ambient, estem demanant a crits un nou virus com la covid o pitjor, i estan augmentant els virus que passen d'animals a persones", ha assenyalat. Un d'aquests virus que l'OMS segueix molt de prop és la grip aviària, ja que ha demostrat que pot traspassar de les aus als humans.