La vitamina B12 té un paper essencial per a la producció de glòbuls vermells i l'ADN, així com pel correcte funcionament del sistema nerviós. La seva deficiència és relativament comuna, sobretot en les persones grans i en persones que porten una dieta vegetariana i vegana i no prenen cap suplement, ja que la B12 es troba de forma natural als aliments d'origen animal, com per exemple les carns, el peix, les aus, els ous i els lactis.

Un dels problemes que presenta és que els símptomes d'una deficiència de vitamina B12 poden tardar anys a aparèixer i el seu diagnòstic pot ser complex. Aquests són nou signes que poden indicar la seva deficiència.

Pell i ulls grocs

Les persones amb una deficiència de B12 solen presentar un cutis molt pàl·lid, una pell de color groguenc i el blanc dels ulls del mateix to, una afecció coneguda com a icterícia. Es produeix perquè la falta d'aquesta vitamina altera la producció de glòbuls vermells en l'organisme, la qual cosa provoca anèmia megaloblàstica, en la qual els glòbuls vermells produïts a la medul·la òssia són grans i fràgils. Aquests glòbuls vermells són massa grans per passar de la medul·la òssia a la sang. La fragilitat d'aquestes cèl·lules també provoca que moltes d'elles es descomponguin, provocant un excés de bilirubina.

Cansament

És un dels símptomes més comuns de la deficiència de vitamina B12 i es deu també a la impossibilitat de produir la suficient quantitat de glòbuls vermells, que transporten oxigen per tot el cos. Com que no es realitza aquesta funció de manera eficient, es genera una sensació de debilitat constant.

Dona cansada

La sensació de debilitat constant és un dels símptomes de la manca de B12

Sensació de formigueig

La vitamina B12 contribueix a la producció d'una substància anomenada mielina, que recobreix i protegeix els nervis. Si existeix deficiència de B12, sol aparèixer parestèsia, o sensació de formigueig a escala nerviosa.

Problemes de mobilitat

Una deficiència a llarg termini de la vitamina B12 danya el sistema nerviós, provocant problemes en la mobilitat. Pot afectar també l'equilibri i coordinació, així com la manera de caminar.

Problemes a la llengua i úlceres bucals

La falta de vitamina B12 pot provocar glossitis o llengua inflamada, a més d'úlceres bucals, sensació de formigueig a la llengua o sensació d'ardor i picor a la boca.

Marejos

La manca d'aquest nutrient pot provocar dificultat per respirar i sensació de mareig, especialment quan es realitza un esforç físic. Es deu principalment a la disminució en el nombre de glòbuls vermells que es necessiten per portar oxigen suficient a les cèl·lules del cos.

Problemes de visió

Un altre dels símptomes és la visió borrosa, conseqüència del dany al nervi òptic que condueix als ulls i que pot interrompre el senyal nerviós des de l'ull fins al cervell. És el que es coneix com a neuropatia òptica.

Visión borrosa

Es coneix com a neuropatia òptica els problemes de visió lligats a la falta de B12

Canvis d'humor

Els nivells baixos de B12 s'han relacionat amb trastorns cerebrals i de l'estat d'ànim com la depressió i la demència. Es creu que els nivells alts d'homocisteína causats per nivells baixos de B12 podrien fer malbé el teixit cerebral i interferir amb els senyals cap al cervell i des del cervell, la qual cosa provocaria canvis d'humor.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat