Després dels excessos nadalencs a més d'un li haurà rondat al cap la idea de seguir una dieta vegana per compensar i millorar la salut. I és cert que per a molts, pot ser una opció formidable, però cal anar amb compte. Perquè fer una dieta vegana, pot tenir alguns riscos, sobretot si no es demana consell als experts i no es prenen una sèrie de precaucions.

En primer lloc, per a aquells als quals els termes encara els generen dubtes, cal aprendre a distingir-los. D'una banda estan els vegetarians, que no mengen carn animal, però alguns sí que prenen els seus derivats com els lactis o els ous. Els vegans, per la seva part, eliminen de la seva dieta els productes d'origen animal i els seus derivats, i els crudiveganos també, però sense cuinar-los a més de 47ºC.

Maduixes amb cereals

Són molts els estudis científics que mostren que els vegetarians i els vegans tenen uns índexs de salut millors que la resta de la població, però cal tenir en compte també altres factors, com que, generalment, aquestes persones solen prendre's més seriosament la seva salut, porten una vida menys sedentària i es cuiden més.

Quant a allò d'abandonar completament la carn, cal tenir en compte un aspecte: és una excel·lent font de proteïnes de qualitat, inclosa la roja. Aquesta última, tan injuriada, aporta micronutrients essencials com ferro, zinc, seleni, potassi i un ventall de vitamines del grup B com niacina (B3), riboflavina (B2), tiamina (B1) i vitamines B6 i B12. És complicat, encara que no impossible, trobar en aquesta mateixa quantitat als aliments vegetals, per la qual cosa abans de deixar-la convé consultar amb un especialista. Perquè en col·lectius com el dels nens, les dones en edat fèrtil i els ancians, la carn vermella és un aliment molt recomanable.

Amb el calci passa una cosa semblant, doncs es tracta d'un nutrient essencial per als ossos i es troba majoritàriament als productes derivats dels lactis, aliment rebutjat pels vegans. Els peixos i mariscos són rics en omega 3, que és un tipus de greix que el nostre organisme no pot produir per si només i que té efectes antiinflamatoris i autoimmunes, la qual cosa redueix el risc de patir malalties com el càncer, patologies cardiovasculars o envelliment.

Això no vol dir que no es puguin trobar productes substitutius, però abans de començar la dieta cal tenir en compte com es poden compensar per no patir cap falta de nutrient essencial. En general, poden prendre suplements que ajudin a evitar aquestes mancances.

Patates amb vegetals

I això sí, el que no és recomanable és que un nen faci dietes veganes i vegeterianas. El desequilibri de macronutrients i de vitamines i minerals que es produeix no només afecta al seu creixement, sinó que pot influir en el desenvolupament neuronal, en el del sistema nerviós i de la sang i el correcte desenvolupament dels nervis.