La Societat Endocrina, una destacada institució dedicada a la prevenció i tractament d'aquest tipus de patologies que compta amb més de 18.000 membres de 122 països, ha editat una nova guia que apareixerà publicada en el número de desembre de la prestigiosa revista The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

En ella es detallen els cinc factors de risc per patir la malaltia cardíaca i la diabetis. En primer lloc, l'acumulació d'una gran quantitat de greix corporal abdominal, un nivell baix de colesterol HDL –el bo–, l'augment dels triglicèrids en sang, la pressió arterial alta i un elevat índex de glucosa en sang.

Els pacients amb almenys tres d'aquests factors constitueixen la població de risc, pel que els experts recomanen realitzar un seguiment cada tres anys com a mínim per comprovar els seus paràmetres de salut. Si a més se sumen altres factors de risc com el fet de fumar, els antecedents familiars o un nivell alt de colesterol dolent, el seguiment ha de ser més continu.

Fruita

La primera guia de la Societat Endocrina sobre aquesta qüestió es va publicar el 2008 i ara s'acaba d'anunciar una nova revisió que inclou les recomanacions dels últims estudis fets fins ara. La nova directriu es centra més a recomanar uns hàbits de vida saludables, així com en la necessitat de dur a terme intervencions conductuals i prescriure noves opcions de tractament mèdic que han aparegut més recentment. Encara que el perfil de població al qual va dirigida aquesta nova guia se situa entre els 40 i 75 anys, també pot utilitzar-se en pacients fora d'aquest rang d'edat.

En aquest sentit, el document recomana una sèrie de pautes per dur a terme els controls mèdics, que inclou:

- Mesurar la circumferència de la cintura com a part rutinària de l'examen clínic.

- Controlar la pressió arterial anualment i oferir al pacient consells per modificar l'estil de vida com a teràpia de primera línia.

- Per als qui presentin risc a causa del sobrepès o obesitat, es fixa com a objectiu perdre el cinc per cent o més del pes corporal inicial durant el primer any.

- I en general, es recomana sotmetre's a una avaluació de risc global cada 10 anys així com la prescripció d'una modificació de l'estil de vida abans de començar una teràpia amb medicaments en pacients amb prediabetis per reduir els nivells de sucre a la sang.

Médico

En la guia es recorda l'important paper que juguen els endocrinòlegs en el tractament per a alguns dels problemes de salut més importants del nostre temps, des de la diabetis i l'obesitat fins a la infertilitat, la salut òssia i els càncers relacionats amb les hormones.

En aquest sentit, aquesta guia és un manual per proporcionar a aquests professionals recomanacions basades en l'evidència científica i dirigides al diagnòstic i tractament d'aquestes patologies. El document està desenvolupat per un comitè de redacció d'experts relacionats amb matèria, que realitza una detallada revisió dels últims estudis duts a terme.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat