Més enllà dels embarassos, d'on venen els capricis que de vegades ens assalten i que ens fan desitjar de forma incontrolada un aliment en concret? Una primera causa pot ser una deficiència d'algun tipus de nutrient, però no sempre és així.

Els capricis també poden ser causats per una combinació de senyals socials, emocionals, culturals i ambientals, doncs el menjar|dinar sovint s'associa amb allò a què recorrem quan estem tristos o sentim que mereixem una recompensa.

Aquests són alguns dels exemples amb què ens podem trobar:

Capritx pels dolços

Generalment, com tenim ansietat pel sucre pot significar que tenim una emoció que ens desborda. Per exemple, aquest estudi dut a terme a Oxford anomenat Excessive Sugar Consumption May Be a Difficult Habit to Break: A View From the Brain and Body (El consum excessiu de sucre pot ser un hàbit difícil de trencar: una visió des del cervell i el cos) demostra que és comú desitjar pastissos, galetes i llaminadures quan sentim estrès, tristesa o fins i tot enuig.

PastissosDesitgem menjar àvidament dolços quan sentim enuig, tristesa o estrès

Capritx per aliments cruixents

Desitjar menjar una cosa cruixent pot ser una manera d'afrontar una frustració o irritació internes. L'acte de mastegar i trencar el menjar a la boca –per exemple, una bossa de patates fregides– pot alliberar momentàniament aquesta angoixa, encara que també és cert que en el moment en què el cruixit s'atura, la frustració torna, i moltes persones solen desitjar menjar més.

Capritx pel formatge

De vegades, després d'un mal dia, un aliment que sol calmar les emocions és el formatge fos, que reconforta. Passa amb altres aliments que contenen l-triptòfan, un aminoàcid (que es troba al formatge) que augmenta la producció de serotonina, l'hormona que influeix en la felicitat que un sent.

Capritx per carbohidrats

Si bé els antulls de menjar pasta, el pa i altres carbohidrats poden provenir d'una sèrie de raons fisiològiques, inclòs un nivell alt d'insulina o un nivell baix de sucre a la sang, també pot ser motiu del seguiment d'una dieta massa estricta o d'una de molt baixa en carbohidrats.

Capritx per aliments salats

Normalment, l'ànsia de sal es deu a la deshidratació o a un desequilibri d'electròlits. Pot passar després de fer molt exercici, quan se sua i es perden sals minerals.

Menjar|Dinar rápidaQuan se sua molt i es perden sals minerals, venen de gust especialment aliments salats

Capritx per la carn vermella

Quan se sent una gran atracció per la carn vermella, una de les raons que ho expliquen és que l'organisme pateix una deficiència de ferro, zinc o vitamina B12 i aquest aliment és ric en qualsevol d'aquests nutrients.