Malgrat que porten molts anys entre nosaltres i que mai no deixen d'estar de moda, els pistatxos tenen alguns detractors que es basen en llegendes negres que se'ls atribueixen i que no té a veure amb la realitat. El pistatxo és un fruit sec que encara que s'estila molt com a snack, pot formar perfectament part de la dieta habitual i que reporta molts beneficis per a qui el consumeixi amb regularitat.

Fent caure mites

Però abans d'enumerar per què són ideals els pistatxos com a part de l'alimentació, potser hauríem de començar per deixar de banda els mites negatius que arrossega en la creença de moltes persones.

Una d'aquestes llegendes negres diu que engreixen, quan en realitat si s'introdueixen de manera adequada en la nostra dieta, el seu efecte és just l'oposat, ja que els pistatxos poden ajudar a aprimar-se.

Una altra idea errònea és que no convé menjar-los perquè contenen massa sodi (sal) i el cert és que, per als qui creguin que tenen sal en excés, hi ha la possibilitat de comprar pistatxos sense sal.

Finalment, també es diu que són els responsables d'acabar amb la gana de les persones quan són a taula. Un fet que és tan senzill de solucionar amb incorporar-los amb una dosi equilibrada a la dieta i no consumir-los poc temps abans de menjar.

Dos pistatxos

Els seus beneficis

Els pistatxos són fruita seca rica en nutrients importants per a l'organisme. Un sol grapat proporciona, per exemple, al voltant del 40% de la vitamina B6 que necessita un adult cada dia, i permet que el desenvolupament cognitiu i el metabolisme de les proteïnes surti afavorit.

Malgrat el que tantes vegades es diu dels pistatxos, són baixos en calories. Tant que el pistatxo és una de la fruita seca amb menys calories que hi ha. Per comparar-ho amb les nous, tenen un 25% menys de poder calòric.

Així mateix, tenen molts antioxidants, substàncies que són essencials per a la salut per prevenir el dany a les cèl·lules del cos humà i per reduir el risc de patir càncer. I per si fos poc, també tenen efectes antiinflamatoris.

A més, entre els antioxidants amb què compta hi ha la luteïna i la zeaxantina, que són molt rellevants per a la salut ocular. Dos ingredients que redueixen les possibilitats de patir cataractes i degeneració macular, dues malalties que poden acabar provocant ceguesa.

Com a fruita seca que és, conté fibra en quantitats rellevants, cosa que beneficia el funcionament de l'intestí i a prevenir el restrenyiment.

Un 20 per cent dels pistatxos són proteïna i els avantatges de la proteïna vegetal són ben coneguts, sobretot per aquelles persones que són vegetarianes o veganes. A més, tenen més aminoàcids essencials que altra fruita seca com les nous, les avellanes i les ametlles, entre d'altres.

Pelats

La inclusió dels pistatxos –sols o combinats amb altres aliments– en la dieta diària pot ajudar a assolir l'objectiu de la pèrdua de pes. Això es deu al fet que els seus valors calòrics són moderats i perquè tenen un alt contingut en proteïnes i fibra. Uns 30 o 40 grams diaris de pistatxos pelats és la quantitat recomanada.

Estudis recents han resolt que els pistatxos són un bon aliat per protegir el cor, ja que ajuden a reduir els nivells de colesterol i la pressió arterial alta.

A més compten amb un índex glucèmic baix, per la qual cosa no causen un augment brusc del sucre a la sang després d'ingerir-los. Un fet beneficiós per als diabètics i les persones amb obesitat.

Finalment, la ciència atribueix a aquesta fruita seca la capacitat de reduir el risc de tenir càncer de còlon.