De vegades, quan arriben les diferents estacions, ens venen de gust determinats aliments. No és una qüestió de gust, sinó que el cos ens està demanant els nutrients que necessita segons cada moment de l'any. Per això és tan important conèixer i saber quins són els aliments de temporada i intentar seguir una dieta adequada a les estacions de l'any. No només perquè les fruites i verdures de temporada són més barates o tenen un gust millor, sinó perquè proporcionen al nostre organisme exactament el que necessita quan més ho necessita.

Per exemple, a l'hivern, ja que no obtenim certes vitamines a través de la llum solar, és més necessari prendre aliments que complementin aquesta deficiència durant aquesta època de l'any, així com aquells que ens mantenen calents. De la mateixa manera, quan hi ha abundant llum solar, és important que complementem el nostre cos amb aliments que ens protegeixin del sol i ens mantinguin frescos.

MandarinesL'hivern és temps de mandarines

Durant els mesos més càlids passem molt més temps a l'aire lliure, som més actius, suem més i gaudim de més hores de sol. Per això, la naturalesa ens brinda alguns dels aliments més hidratants: síndries, baies o cogombres, per exemple. A la tardor i hivern, quan baixen les temperatures, ens venen de gust aliments més calents com les sopes de verdures, els guisats o la fruita seca.

Alhora, és temporada d'altres aliments com les pomes, una fruita que és plena de fibra i pectina per ajudar-nos a digerir els aliments més pesats que mengem per escalfar-nos. Tot té la seva raó de ser. També a l'hivern recollim la collita de cítrics d'hivern que ens aporten grans dosis de vitamina C, un dels millors protectors de la naturalesa contra els molts bacteris i virus que sotgen en els mesos més freds.

Per tant, si consumim fruites i verdures en el moment en què la naturalesa ens les proporciona, els nostres cossos es beneficien en tornar-se més forts i més saludables. Així mateix, l'alimentació de temporada ens fa més conscients de les necessitats del nostre cos i posa el nostre benestar físic i nutricional en el centre. Quan obtenim el que necessitem, ens sentim millor i amb més energia.

Aquests són els aliments de temporada d'hivern, l'estació en la qual ja estem des de fa uns dies:

>Al desembre: cols, api, bròcoli, canonges, enciams, espinacs, endivia, pinyes i taronges.

>Al gener: bleda, porro, xicoira, ceba, remolatxa, mandarines, pomes, llimona i tomàquets d'hivern.

PorroEl porro és una verdura què podem beneficiar-nos a l'inici de l'any

>Al febrer: espàrrecs, grelos, coliflor, fonoll, xirivies, bleda vermella, taronja sanguínia i kiwi.

>Al març: a més de les anteriors, caldria afegir pèsols, tirabecs, all tendre, llorer, romanescu, llima i aranja.