El debat sobre si els productes ecològics són més saludables o no per al nostre organisme fa molts anys que existeix. Hi ha estudis contradictoris, cosa que de vegades genera certs dubtes sobre si val la pena o no gastar-se més diners a consumir aquest tipus d'aliments davant els convencionals. Per als que no ho tenen gaire clar, un nou estudi acaba d'apuntar una bona raó per passar-se als orgànics: més presència de bacteris beneficiosos per a l'intestí.

Així ha quedat de manifest en un estudi dut a terme a la Universitat Tecnològica de Graz a Àustria i publicat a The Journal Frontiers in Microbiology, en el qual s'ha analitzat un dels aliments més consumits al món, les pomes.

Els resultats demostren que les pomes ecològiques presenten una diversitat bacteriana més gran, sobretot respecte als bacteris bons, com el Lactobacillus, un probiòtic comú. Al contrari, les pomes convencionals tenien més probabilitats de tenir bacteris potencialment patògens com l'Escherichia coli i la Shigella.

Els experts assenyalen quatre aspectes que són clau a l'hora de decidir-se a consumir aliments ecològics: l'aportació nutricional, l'impacte ambiental, l'alt preu d'aquests productes i l'ús de pesticides. I són els consumidors els que han de fer la seva elecció de compra en funció del valor que atorguin a cada un d'ells. El cert és que, fins ara, no s'ha aconseguit demostrar una gran diferència entre l'aportació nutricional dels orgànics davant els convencionals. Quant als pesticides, sí que s'han trobat menors nivells en els ecològics, encara que tampoc no es pot afirmar que siguin completament lliures d'aquests químics, perquè no és cert. En tenen un nivell més baix, però hi són presents.

Aquest estudi aporta una nova raó per optar pels orgànics, encara que tal com asseguren els experts que han participat en la investigació, en el cas que es decideixi no consumir aquests aliments ecològics, el més important continua sent mantenir una dieta rica en productes frescos, que són els que determinen una bona salut a llarg termini.

De fet, l'estudi també dedica un apartat a analitzar els beneficis de tenir una dieta rica en productes crus. "Les verdures i fruites, especialment quan es consumeixin crues, representen la font més important per a una comunitat microbiana diversa, que és obligatòria per a un microbioma intestinal saludable i per enfortir el nostre sistema immunològic", afirmen, al mateix temps que recorden que la cocció dels aliments elimina bona part d'aquests bacteris beneficiosos.

En els últims anys, la comunitat científica ha fet un gran esforç a l'hora d'analitzar la importància de la microbiota intestinal en la salut de les persones. Entre les seves principals funcions es troben les d'ajudar a digerir els aliments, contribuir a la producció de vitamines i jugar un paper essencial en el sistema immunològic.