En els últims anys, organismes internacionals com l'OMS o la FAO (l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura) han posat un especial èmfasi en els anomenats circuits curts de comercialització, o cosa que és equivalent, la compra de proximitat vinculada a l'impuls de l'agricultura familiar i la inclusió dels productors i emprenedors de petita escala al mercat.

Es tracta d'una aposta per un canvi global en els patrons de producció, consum i salut que permeti accedir als productes que es produeixen a prop d'on viuen i compren consumidors. El cert és que en l'àmbit mundial estan creixent els moviments de menjar local i regional que impulsen una relació directa entre consumidors i productors. Però, més enllà dels beneficis per a l'economia mundial, què d'altres tenen per a la nostra salut i el medi ambient? Aquests són cinc d'ells.

És dinar més fresc

Els aliments que es conreen o produeixen a prop del consumidor no s'importen d'estats o països llunyans, per la qual cosa que –especialment els productes agrícoles- no sol ser extremadament frescos i més saborosos. Es poden comprar fins i tot als mercats d'agricultors que els han aconseguit unes hores o dies abans, i per això han pogut estar més temps madurant i han tingut condicions de creixement més favorables que les que tindrien si haguessin de transportar-se als comerços.

Sol ser més nutritiva

Les fruites i verdures poden perdre alguns dels seus nutrients durant el transport i processament o mentre són a les lleixes de les botigues d'alimentació. Per exemple, la vitamina C, un important nutrient soluble en aigua que és necessari per a la pell i els teixits sans, comença a degradar-se en fruites i verdures fresques poc temps després de ser recollida. És més, el contingut d'antioxidants d'alguns productes disminueix durant l'emmagatzemament. Atès que els productes conreats localment en general no han de viatjar gaire lluny o romandre emmagatzemats per molt temps, retenen més nutrients.

Pomes|Illes vermellesEl fet que els aliments no hagin de patir transports llargs, permet que conservin les seves propietats millor

Permet tastar nous aliments

Si es compra en mercats d'agricultors o cooperatives d'aliments locals, és probable que es venguin a través de caixes en les quals es contenen els productes recollits durant els últims dies. Això provoca que, en no poder escollir per complet, existeixin més possibilitats de tastar nous aliments i enriquir la dieta. En aquest sentit és molt adequat inscriure's en algun tipus de cooperativa d'aliments locals, que hi ha a totes les ciutats i que sol funcionar de forma molt adequada i professional.

Es preserva el medi ambient

El menjar local viatja una distància més curta als mercats i botigues que els productes que provenen d'altres zones. Per tant, el seu transport generalment contribueix a una menor contaminació i menys emissions de carboni que els aliments que requereixen viatges més llargs. A més, una gran quantitat d'aliments locals, especialment els productes agrícoles, es venen a les parades o es porten a les cases sense embalatge. Això equival a menys malbaratament, particularment d'envasos i bosses de plàstic.

S'aprèn a com conrear els aliments

Generalment, en apuntar-se a una cooperativa d'aquest estil, s'estableixen connexions amb granges i productors d'aliments, es construeix una comunitat i s'intercanvia informació. D'aquesta forma, es poden aprendre receptes, així com trucs i consells per conrear determinats aliments a la pròpia llar

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat